سیاتیک یک شرایط دردآور است که ممکن است انجام کارهای روزمره را برای افراد سخت و ناممکن کند. احتمال دارد شما درد شدید بدون بروز حمله های عصبی داشته باشید و یا دردی مداوم را تحمل کنید شایان ذکر است که در بیشتر مواقع طی چند هفته کوتاه درد به طور کامل تسکین پیدا می کند. اما به یاد داشته باشید اگر با روش های درمان خانگی وضعیت بهبود پیدا نکرد ، حتما به بهترین ارتوپد مراجعه کنید. وی طبق بررسی و معاینات بالینی به عمل آمده از فرد متقاضی ، روش درمانی متناسب با وضعیت جسمانی شما را ارائه می دهد. در ادامه این مقاله صحبت های بهترین متخصص ارتوپد در شیراز ، دکتر حمید پردیس در ارتباط با موضع این بیماری را مطالعه بفرمایید. اگر خود شما یا اطرافیانتان علائم احتمالی این بیماری و یا درد در ناحیه کمر را دارید پیشنهاد می کنیم ، خواندن این متن را به تعویق نیندازید.
سیاتیک چیست؟
اگر به طور ناگهانی کمر درد به سراغتان آمد و همزمان درد در ناحیه باسن و پشت ران و ساق را نیز تجربه کردید بدانید که همگی علائم این بیماری است. اکثرا این عارضه یک سوی بدن را در بر میگیرد به عبارت ساده تر یعنی درد های ناشی از تحت فشار بودن عصب در یک طرف بدن مشاهده می شود. این امر سبب بروز التهاب ، درد و گاهی بی حسی در پا نیز می شود.
علت درد سیاتیک چیست؟
درد این بیماری زمانی بروز می یابد که فشار بر عصب این ناحیه وارد شده باشد ، یکی از شایع ترین علل های درگیری عصب سیاتیک و درد آن ، اختلالات دیسک مانند بیرون زدگی دیسک می باشد. خارج شدن مواد داخل دیسک بر اثر فشار های تدریجی یا ناگهانی منجر به عارضه فتق دیسک می شود. پارگی دیسک یا حتی تنها برآمده شدن آن موجب تحریک عصب آن شده و سبب درد می شود. گفتنی است که گرفتگی ماهیچه های لگنی و خصوصا عضله پریفورمیس هم می تواند با فشار بر روی عصب مذکور باعث بروز علایم این عارضه گردد. خلاصه اینکه هر عاملی که موجب کشیدگی و فشار بر روی شکم شود می تواند سبب احتمال ابتلا بیشتر بیماری مذکور گردد از جمله درد این بیماری در بارداری و به خصوص چاقی.
علائم سیاتیک کدامند؟
بروز علائم در افراد با یکدیگر همسان نیست پس به برخی از آنها می پردازیم:
- در بعضی از اشخاص ممکن است همچون سوزن سوزن شدن به همراه درد مبهم در ناحیه باسن باشد در برخی دیگر احتمال دارد شدت درد به قدری باشد که فرد توان حرکت نداشته باشد.
- عمدتا درد حاصل در یک سمت بدن احساس می شود و یک طرفه می باشد.
- درد پا امکان دارد در نواحی کف یا ساق پا احساس شود و احتمال دارد با ضعف همراه باشد. به خاطر داشته باشید که درد سیاتیک روز افزون است و تدریجی بروز می کند.
نحوه تشخیص سیاتیک
بعد از مراجعه به بهترین متخصص ارتوپد در شیراز و انجام معاینه بالینی یکی از مهمترین متد های تشخیصی استفاده از نوار عصب و عضله می باشد. در صورت بروز شک و علایمی دال بر بیرون زدگی دیسک کمر از MRI می تواند کمک کند.
علل ریسک بیماری سیاتیک شامل موارد زیر می باشد :
- سن : از رایج ترین فاکتورهای ریسک پذیر بیماری سیاتیک افزایش سن می باشد که موجب تغییر در ستون فقرات می شود. دیسک های درگیر فتق و همچنین زائده های استخوانی از مواردی است که در پی افزایش سن برای فرد می تواند احتمال ابتلا به این بیماری را افزایش دهد.
- افزایش وزن : با بیشتر شدن وزن و چاقی طبیعتا فشار بیشتری بر روی ستون فقرات را متحمل خواهید شد. چاقی می تواند محرکی بر ستون فقرات برای سیاتیک باشد.
- حرفه و شغل افراد : در انجام حرکات و کارهای که به فعالیت جسمانی سنگین نیازمند است احتمال ابتلا به این بیماری رو به افزایش است. رانندگی های طولانی مدت ، حمل بارهای سنگین و دیگر کارهایی که موجب فشار آوردن به ستون فقرات گردد می تواند فاکتور ریسک به شمار بیاید.
- نشستن های طولانی مدت : سبک زندگی افراد می تواند علت بسیاری از بیماری ها به شمار بیاید. مانند نشستن های طولانی مدت که خود یکی از علل افزایش احتمال به شمار بیاید.
- دیابت : در افرادی که به دیابت مبتلا هستند به نسبت دیگر اشخاص احتمال ابتلا به سیاتیک بیشتر خواهد بود. این بیماری بر قند خون اشخاص تاثیر می گذارد و فاکتور ریسک بروز این بیماری خواهد بود.
سیاتیک در کدام طرف بدن قرار دارد ؟ راست یا چپ ؟
بسیاری از افراد درگیر با بیماری ، در یک جهت بدن خود احساس درد را تجربه می کنند. بسیاری از مراجعه کنندگان این سوال رایج را از دکتر درمان سیاتیک در شیراز مطرح می کنند که رگ سیاتیک کجاست؟ یا اینکه سیاتیک یک سمت بدن است یا در هر دو طرف وجود دارد ؟ در واقع سياتیک در هر دو سمت بدن قرار دارد. اما علت اصلی این که بعضی از بیماران در یک سمت بدن احساس درد را دارند به دلیل وجود فتق دیسک می باشد. در این وضعیت علائم و نشانه ها را در یک سمت بدن خود تجربه می کنند.
درمان سیاتیک در شیراز
به خاطر داشته باشید که درمان این عارضه بایستی توسط یک متخصص ارتوپد صورت گیرد زیرا تغییر روش درمان و مجدد از سر گیری مراحل طی شده تنها درد را بیشتر و البته مسیر درمان را نیز طولانی تر می کند. پس برای تسریع در مسیر درمان ابتدا انتخاب بهترین متخصص از اقدامات اولیه است زیرا بهترین انتخاب برای درمان ، متخصص ارتوپد است که مناسب ترین شیوه درمان را برای شما با توجه به شرایط فیزیکی که دارید تجویز می کند. این بیماری درمانهای بسیاری دارد اما درمان توسط بهترین دکتر ارتوپد در شیراز از مزمن شدن یا به عبارتی غیرقابل درمان شدن سیاتیک جلوگیری می کند گفتنی است که روش های اولیه عمدتا برای کاهش التهاب و درد مورد استفاده قرار می گیرند برخی از آنها را به اختصار ذکر می کنیم :
- طب سوزنی
- آمپول جهت تسکین درد
- فیزیوتراپی
- دارو
- و غیره.
مدت زمان مورد نیاز برای درمان سیاتیک
این بازه زمانی بسته به میزان بیماری در افراد و با توجه به حاد و مزمن بودن عارضه متفاوت است ولی اکثرا جهت درمان بیماری مذکور به چندین هفته زمان نیاز است. در موارد حاد و پیشرفته 8 الی 12 هفته نیز احتمال دارد به طول انجامد.
راه های درمانی سیاتیک
بهترین ورزش :
مهمترین ورزش برای بهبود درد ناشی از این بیماری ، کشش عضله پریفوریس است به نحوی که سه بار در روز به مدت 10 الی 15 ثانیه و 5 دفعه تکرار شود.
ماساژ عصب سیاتیک :
در موقع انجام ماساژ به خاطر داشته باشید که در مرحله حاد بیماری نباشید و درد ناشی از این عارضه عمیق و شدید نباشد. لذا به خاطر داشته باشید که ماساژ و ورزش ذکر شده ، روش درمانی به حساب نمی آیند و تنها یک راه تسکین دهنده برای درد ناشی از درگیری عصب هستند
این بیماری تنها در پای چپ به وجود می آید ؟
هرچند به دلایل نا معلومی بروز سیاتیک در پای چپ بیشتر از پای راست مشاهده شده است اما در هر دو پا رخ می دهد. ولی تا کنون دلیل قطعی برای جواب به این سوال پیدا نشده است. نکته قابل توجه این است که روش درمان در هر دو به یک نحو است و هیچگونه تفاوتی وجود ندارد.
چه زمانی به بهترین دکتر درمان سیاتیک مراجعه کنید ؟
در صورت مشاهده موارد زیر به بهترین متخصص ارتوپد شیراز مراجعه کنید :
- علائم به وجود آمده با مراقبت های خانگی از بین نمی رود.
- بیشتر از یک هفته درد را تحمل کرده اید.
- شدت و میزان درد به مرور افزایش می یابد.
سیاتیک در بارداری چقدر زمان می برد ؟
در برخی مواقع به علت موقعیت کودک در شکم می تواند به عصب فشار وارد کند و علت به وجود آمدن این بیماری شود. اما بایستی این درد بعد از وضع حمل کامل برطرف شود.
نحوه جلوگیری از ابتلا به درد سیاتیک :
- نشستن و ایستادن با فرم استاندارد
- از نشستن و دراز کشیدن به مدت طولانی اجتناب کنید
- برای بلند کردن اجسام سنگین از روی زمین که نیاز به خم شدن است به یاد بیاورید که از زانوها کمک بگیرید نه از کمر.
برای درمان سیاتیک می توان از داروهای شل کننده استفاده کرد جناب دکتر ؟
بدون معاینه پزشک متخصص خیر
آقای دکتر من جراحی انجام دادم سیاتیک داشتم درد بعد از عمل چقدر طول میکشه بهتر بشه ؟
بستگی به نوع عمل و شرایطتون داره