بی شک بارها جمله پای ضربدری یا پرانتزی را شنیده اید ، انحراف زانو یا انحراف مفصل زانو همین حالت است. در این وضعیت ، مفصل با استخوان ران در یک راستا نیستند و موجب می شود که حالت های فوق در افراد رخ دهد. در این شرایط موجب می شود که فشار مضاعفی بر ناحیه داخلی زانو و ناحیه خارجی آن وارد گردد. دکتر حمید پردیس ، بهترین متخصص ارتوپد شیراز ، با معاینه بالینی شما به نسبت شرایط جسمانی که دارید ، یکی از روش های زیر را برای درمان نوع انحراف در زانو پیشنهاد می کند. در نتیجه اگر شما یا یکی از عزیزانتان به این عارضه دچار هستید ، بهتر است این مقاله را تا انتها مطالعه کنید.

جراحی زانو - دکتر حمید پردیس

تعریف انحراف زانو از نظر بهترین ارتوپد شیراز

برای اطلاع دقیق از این بیماری بهتر است که ابتدا آناتومی اصلی زانو را بدانید و سپس تعریف این بیماری را مطالعه کنید. زانو از سه استخوان فمور ، تیبیا و فیبولا و به علاوه تعدادی غضروف ، تاندون و رباط تشکیل شده است. درون زانو دو عدد مفصل وجود دارد و انحراف زانو زمانی اتفاق می افتد که هر یک از این دو مفصل ، از حالت طبیعی خود خارج شده باشند. در انحراف مفصل فمور- پاتلا شخص احساس می کند که کشک زانو او در حال در رفتن است و این حالت از انحراف زانو ناپایدار می باشد. اما در انحراف مفصل فمور-تیبیا ، زانو فرد بیمار زاویه گرفته و میزان درد متحمل شده بسیار خواهد بود. بروز این بیماری در هر نوع از افراد ، چه ورزشکار و چه مردم عادی می تواند رخ داده شود و کاملا امری طبیعی است که طی اتفاقی این بیماری بروز نماید.

انواع انحراف زانو

مفصل زانو امکان حرکت در جهت های متفاوت را دارد ، در نتیجه انحراف در این قسمت ممکن است عملکرد زانو را تحت تاثیر قرار دهد. این حالت ، در بیمار سبب درد و ناراحتی می شود عمدتا چهار گونه حالت انحراف در زانو وجود دارد که به شرح زیر هستند:

  • رو به داخل

در این نوع که به حالت ضربدری نیز شناخته می شود ، فاصله بالای ساق پا به سمت داخل می باشد و هر دو زانو با یکدیگر در ارتباط هستند. یک حالت غیر طبیعی است که در این وضعیت فرد بیمار نمی تواند همزمان از زانو و مچ پا در کنار یکدیگر بهره ببرد. حالت زانو ضربدری به دو سبب پاتولوژیک و فیزیولوژیک به وجود می آید. حالت فیزیولوژیکی که عمدتا در کودکان 7 الی 8 سال به وجود می آید ، جزو قسمتی از رشد و نمو فرد به حساب می آید. در حالت پاتولوژیک ، معمولا در پی بیماری هایی مانند راشیتیسم ، مالتیپل اپ فیزیال و شکستگی های قبلی استخوان زانو به وجود می آید.

  • رو به خارج

در انحراف رو به بیرون ، پا در حالت پرانتزی قرار دارد و زانو ها از هم فاصله گرفته اند. این گونه عمدتا در نوزادان متداول است ، زیرا حالت قرار گرفتن جنین در شکم مادر به گونه خمیده و پرانتزی می باشد. نگران نباشید چونکه کودک نوپا راه رفتن را شروع کرده و به مرور وزن او افزایش می یابد و این حالت به طور کامل اصلاح می شود. شایان ذکر است که تمامی زانوهای پرانتزی به این صورت نخواهند بود ، بلکه علل دیگری در به وجود آمدن آن موثر خواهد بود ، عبارتند از :

  • شکستگی زانو یا پاها
  • بیماری راشیتیسم
  • تومور های استخوانی
  • نقص در استخوان سازی

برای انحراف زانو چه باید کرد ؟

جهت درمان و بهبودی این عارضه ، بایستی یک راهکار اساسی پیدا کرد ، زیرا در شرایطی که روند درمان به تاخیر بیافتد ، امکان به وجود آمدن ایرادات جدی تر نیز وجود دارد. متخصص ارتوپد با توجه به میزان شدن بیماری در فرد ، در ارتباط با راهکار های درمان تصمیم هایی را لحاظ می کند. در قدم اولیه ، معاینه بالینی را با دقت انجام می دهد که بتواند سبب انحراف در زانو را پیگیر شود و متوجه شود که فرد بیمار به کدامین گونه از انحراف مبتلا شده است. زیرا دانستن هر یک از این موارد به نحوه درمان توسط دکتر حمید پردیس ، بهترین ارتوپد شیراز بسیار کمک می کند. درمان های ابتدایی انحراف زانو به شرح زیر است :

  • زانوبند های اصلاحی 

در حالت های اولیه و خفیف ، پزشک جهت پشتیبانی بهتر از زانو و اصلاح حالت های به وجود آمده توصیه به استفاده از بریس ها یا همان زانوبند های اصلاحی می کند. این بریس ها به فرد کمک می کنند که زاویه و جهت زانو ها در جهت درستی واقع شوند. بنابراین ، از ضربدری شدن زانوها در روند رشد کودک پیشگیری می شود و به این ترتیب شرایط قرار گیری پاها در زمان ایستادن و راه رفتن اصلاح می گردد.

  • فیزیوتراپی و لیزر درمانی

بیماری انحراف زانو یک گونه از اختلال در اسکلت بدن است که باعث می گردد بافت نرم ، در شرایط پای پرانتزی درگیر شود و درد بسیاری را برای شخص به همراه داشته باشد. فیزیوتراپی یکی از راهکارهای درمانی ، برای این عارضه به شمار می رود که به صلاحدید بهترین پزشک ارتوپد شیراز ، با توجه به شرایط فیزیکی بیمار توصیه می شود.

  • ورزش اصلاحی 

بهترین راه اصلاح و بهبود این بیماری در تمامی رنج سنی ، انجام فعالیت های ورزشی اصلاحی می باشد که این حرکت ها به حالتی طراحی شده اند که با تمرکز بر تقویت عضلات موجب اصلاح بد شکلی زانو می شوند.

اصلاح انحراف زانو با انجام حرکات ورزشی

فرد مبتلا به انحراف در زانو راه رفتن برایش سخت و دردناک می شود ، زیرا در زمان راه رفتن پنجه ها و قوزک پا با همدیگر برخورد دارند و موجب محدودیت در حرکت می شوند. در مواردی که ابتلا به این عارضه خفیف است ، می توان با استفاده از فعالیت های ورزشی آن را درمان کرد. یکی از بهترین راهکاری درمان و بهبود عارضه در شرایط اولیه ، انجام حرکت های ورزشی است که تاثیر بسیاری بر فرم پاها می گذارد.

حرکت اول 

برای انجام این کار ، ابتدا بر روی زمین صاف دراز بکشید و زانو ها را خم کرده ، در میان زانوها یک وزنه قرار دهید. دقت کنید که زانو تا حدی خم شود که پاها باسن شما را لمس کنند و سپس ، آنها را بکشید. این فعالیت ورزشی را چندین بار تکرار کنید تا به مرور شکل انحراف زانوها تغییر کند. تکرار مداوم است که در این روش درمان باعث می شود نتیجه نهایی را به طور واضح و درست مشاهده کنید. پس دست از تمرین نکشید.

حرکت دوم 

مجدد بر روی زمین دراز بکشید ، در حالتی که زانو باز است ، پای خود را با استفاده از یک ملحفه رو به بالا بکشید. این فعالیت را روزی دوبار انجام دهید و هر بار سه تا چهار بار تکرار کنید. یکبار صبح و یک بار دیگر شب تکرار کنید. دقت داشته باشید در زمان انجام این روش ، هر بار پا را به مدت 20 الی 30 ثانیه در این حالت نگه دارید.

حرکت سوم 

به حالت ایستاده یک پای خود را پشت پای دیگر قرار دهید و به سمت جلو خم شوید. در حالت کشش به مدت بیست الی سی ثانیه قرار بگیرید. به یاد داشته باشید که حالت کشش نباید باعث درد در شما بشود. این فعالیت را دوبار در روز تکرار کنید.

حرکت چهارم 

برای آرام کردن ماهیچه های باسن بایستی فعالیت های کششی انجام داد و در پی این روش زانوها کمی رو به داخل می روند. گفتنی است که بهبودی با این روش ، به زمان نیاز دارد و تکرار فعالیت های گفته شده باعث درمان این انحراف زانو می گردد. برای این روش ، در حالت خوابیده بر روی زمین دراز بکشید و پس از آن زانوهای خود را به همراه پاها خم کرده و بر روی زمین قرار دهید.

جراحی استئوتومی برای اصلاح انحراف مفصل زانو در شیراز

در اکثر افراد ، بیماری انحراف در زانو با حرکت های اصلاحی و زانوبندها تسکین پیدا می کنند ، ولی بعضی از این عارضه ها در حالت اولیه یا خفیف قرار ندارند و پیشروی کرده اند که در این حالت ، تمام مفصل زانو را در بر گرفته و در این شرایط ، تنها راهکار موثر ، جراحی زانو می باشد. با توجه به صلاحدید پزشک ، نوع جراحی برای افراد برحسب میزان شدت و حالت انحراف زانو باهم متفاوت است.

جراحی زانوی پرانتزی در شیراز

عمدتا بیشترین عمل برای زانوهای پرانتزی به کار می رود ، عمل استئوتومی عمدتا بالای درشت نی است .به عبارت دیگر ، دکتر پردیس بهترین متخصص ارتوپد شیراز ، جهت انجام این پروسه ابتدا برشی را بر روی مفصل به وجود می آورد و با استفاده از ابزارهای پزشکی استخوان درشت نی را می شکند. بعد از آن دو تیکه بالایی و پایینی را در جهت های مناسب قرار داده به نحوی که در وضعیت جدید استخوان ران و ساق پا در یک راستا باشند. پس از گذراندن دوره نقاهت ، استخوان ها جوش خورده و بهبود می یابند.

جراحی زانو ضربدری توسط دکتر حمید پردیس

این عمل به دو روش اصلاحی و استئوتومی مورد انجام قرار می گیرد. برای انتخاب و به کارگیری هریک ، بایستی پزشک فرد بیمار را مورد معاینه قرار داده و بعد از تشخیص میزان شدت عارضه ، نوع جراحی را انتخاب کند با توجه به مهارت دکتر پردیس در شناسایی ، درمان و جراحی بیماری های مرتبط با زانو و مفاصل توصیه می شود با دریافت مشاوره تخصصی از ایشان ، نسبت به روش مناسب درمان به اطمینان برسید.

جراحی اصلاحی ( اصلاح رشد )

این فرآیند برای ترمیم رشد با استفاده از یک صفحه فلزی کوچک در زانو حاصل می شود. این روش ، معمولا برای کودکان در حال رشد و تکامل انجام می شود. گفتنی است که اصلاح رشد با استفاده از این صفحه فلزی ، حدود یک سال به طول می انجامد ؛ بنابراین برای مشاهده نتیجه نهایی بایستی صبر داشته باشید.

استئوتومی یا عمل برش استخوان

در این متد ، جراح برای اصلاح و ترمیم زاویه پا و تحمل وزن ، به اصلاح شکل با استفاده از برش استخوان ها می پردازد. این روش ، عمدتا برای انحراف زانو ضربدری نتیجه نهایی مطلوبی را در پی دارد. به یاد داشته باشید که برای تثبیت نتیجه عمل فرد ، بعد از گذراندن دوره نقاهت بیمار بایستی تحت نظر پزشک در جلسات فیزوتراپی شرکت کند.

نشانه های انحراف کشکک زانو

این وضعیت برای فرد در اثر دویدن ، اسکات ، نشستن های طولانی مدت یا حتی بالا و پایین رفتن از پله با شدت بسیار ، می تواند زمینه ساز بروز این بیماری باشد و دارای علائم زیر می باشد که عبارتند از :

  • خشکی زانو
  • شنیده شدن صدا در زمان صاف کردن زانو
  • خالی کردن زانو به صورت غیر منتظره
  • درد در ناحیه کشکک زانو
  • قفل شدن زانو

تشخیص انحراف زانو در شیراز

این بیماری می تواند برای هر فرد درجه و شدت متفاوتی داشته باشد. متخصص ارتوپد بعد از مشاهده و بررسی اولیه به شما بیان می کند که این بیماری تا چه میزان می تواند در روند زندگی اختلال ایجاد کند. به طور معمول ، انحراف زانو می تواند زمینه ساز پیدایش بیماری آرتروز باشد. الگوی راه رفتن شما می تواند یکی از راه کارهای تشخیص به موقع این بیماری باشد.

مراقبت های بعد از جراحی انحراف زانو

جراحی انحراف زانو با بهترین جراح زانو شیراز ، یکی از روش‌های درمانی برای افرادی است که مشکلاتی در این عضو دارند ، از قبیل انحراف زانوی احتمالاً ناشی از آرتروز ، آرتریت ، آسیب‌های ورزشی یا عوامل دیگر. بعد از جراحی انحراف زانو ، مراقبت‌های خاصی لازم است تا بیمار به بهبودی کامل دست یابد و عوارض کمتری داشته باشد. در زیر ، مراقبت‌های بعد از جراحی انحراف زانو آورده شده است:

  • استراحت و حرکت. بعد از جراحی ، بیمار باید استراحت کافی داشته باشد. از طرفی ، حرکت‌های ساده و ملایم مانند قدم زدن کمک به بهبودی سریع‌تر بیمار می‌کند.
  • فیزیوتراپی. برنامه‌های فیزیوتراپی برای بهبود عضلات و افزایش محدودیت حرکتی در ناحیه زانو بسیار موثر هستند.
  • استفاده از دستگاه‌های کمکی. برای کمک به حرکت و استقامت ، بعضی از بیماران ممکن است به دستگاه‌های کمکی مانند عصا احتیاج داشته باشند.
  • داروها. پزشک ممکن است داروهای ضد التهابی یا داروهای دردآور را تجویز کند تا درد و التهاب‌های مرتبط با جراحی را کاهش دهد.
  • تغذیه. تغذیه مناسب تاثیر زیادی در تسریع روند بهبودی دارد. بیمار باید به توصیه‌های پزشک در مورد تغذیه و مصرف مکمل‌های ویتامینی و معدنی توجه کند.
  • پیگیری های پزشکی. بیمار باید به طور منظم و مداوم پیگیری‌های پزشکی را دنبال کند و در صورت وجود هرگونه علامت یا عارضه جدید ، به پزشک خود اطلاع دهد.
  • مراقبت از جای جراحی. بیمار بایستی از ناحیه جراحی مراقبت کند و هرگونه علامت عفونت یا عارضه دیگر را به پزشک خود اطلاع دهد.
  • مراقبت از خود. بیمار باید از خود مراقبت کند و تا حد امکان فعالیت‌های روزمره خود را انجام دهد.
  • شروع فعالیت‌های ورزشی. بعد از مدتی ، پزشک ممکن است اجازه دهد که بیمار به فعالیت‌های ورزشی خود بازگردد. اما باید به توصیه‌های پزشکی دقت شود و فعالیت‌های ورزشی به آرامی و با توجه به وضعیت بدنی انجام شود.

توجه: این مراقبت‌ها برای بیمارانی که جراحی نحراف زانو داشته‌اند ، ممکن است متفاوت باشد. برای مشاوره و توصیه‌های دقیق‌تر ، به پزشک خود مراجعه کنید.