طبق گفتگوهای صورت گرفته با دکتر حمید پردیس متخصص ارتوپد ، تزریق اپیدورال یک گزینه درمانی رایج برای کاهش درد در کمر و پا است.  از این کار برای کنترل درد در این نواحی و جلوگیری از جراحی استفاده می شود. این دارو شامل یک بی حس کننده موضعی است و به فضای اپیدورال که شامل طناب نخاعی و ریشه های عصبی می شود ، تزریق می گردد. این امر موجب تسکین درد موقت و التهاب می شود. قبل از تزریق استروئید به بدن ، تصویر برداری انجام می شود که ممکن است برای بیماران سوالاتی در رابطه با آن پیش بیاید. باید گفت : این اتفاق جای نگرانی ندارد و برای پیدا کردن محل دقیق تزریق ، این کار انجام می شود. در این مقاله قصد داریم شما را با هدف تزریق ، مزایای استفاده از این دارو و کاندید های مناسب تزریق اپیدورال آشنا کنیم. 

هدف از تزریق داروهای استروئیدی به محل اپیدورال

  • انجام تزریقات در این محل به کاهش التهابات داخل و اطراف ریشه های عصبی کمک می کند. کم شدن ورم در این نقاط درد را کنترل خواهد کرد.
  • بهبود عملکرد کمر و پاها و حرکت راحت 
  • بیمار را برای شرکت در جلسات فیزیوتراپی و توانبخشی آماده می کند.

Epidural-injection

مزایای تزریق اپیدورال 

متخصصان ارتوپد بر این نظرند که تزریق اپیدورال می تواند برای تسکین درد کمر ، پا ، گردن و شانه مفید باشد. این فرایند می تواند مزایای زیر را شامل شود : 

  1. کاهش درد و التهابات عصبی : داروهای ضد درد تولید مواد شیمیایی که موجب التهاب و حساسیت رشته های عصبی  می شود را کاهش می دهند و سیگنال های درد کمتری تولید می کنند.
  2. محدود شدن مصرف داروهای خوراکی : تزریق اپیدورال باعث کاهش نیاز به مصرف داروهای خوراکی می شود و از عوارض جانبی تاثیرات دارو بر بدن جلوگیری می کند.
  3. فیزیوتراپی آسان : با کم شدن درد در این نواحی بیمار می تواند راحت تر جلسات فیزیوتراپی را تحمل کند تا بهبودی با سرعت بیشتری پیش برود. 
  4. تاخیر در جراحی : در صورتی که تزریق استروئید و فیزیوتراپی با هم همراه باشند ، می توانند از مداخله جراحی جلوگیری کنند.

چه زمانی تزریق اپیدورال انجام می شود ؟

  • فتق دیسک کمر : زمانی که ژله داخل دیسک از پوشش فیبری بیرونی عبور می کند باعث التهاب و فشرده شدن ریشه عصبی نخاعی می شود. این اتفاق موجب درد ، ضعف یا بی حسی عصب های مجاور می شود. 
  • بیماری دیسک دژنراتیو کمر : شکسته شدن تدریجی دیسک های بین مهره ها سبب از بین رفتن فضای دیسک شده و مهره های مجاور به هم نزدیک می شوند که در نتیجه فشردگی ریشه های عصبی نخاعی را به همراه خواهد داشت.  
  • تنگی کانال نخاع : با باریک شدن دهانه های استخوانی ، اعصاب به هم فشار وارد می کنند و درد رادیکولوپاتی ایجاد می شود. تنگی کانال نخاعی ممکن است به دلایل مختلف مثل فتق دیسک ، تغییرات دژنراتیو در استخوان یا آرتریت مفاصل فاست مهره ای پیش آید.

در مواردی نادر تزریق اپیدورال برای درمان کمردرد های بدون رادیکولوپاتی استفاده می شود. برای مثال دردهایی که به قسمت پایین کمر محدود می شوند و به دلیل التهاب در صفحات انتهای مهره ، دورای نخاعی یا ربط های نخاعی اتفاق می افتند اگر همراه با درد پا باشند ، تزریقات ضد درد برایشان انجام می شود.

علاوه بر آن در صورتی تنگی کانال نخاع  با علامت هایی مثل کمردرد و پا درد هنگام راه رفتن یا خم شدن ستون فقرات به عقب شناسایی شود جهت درمان احساس ناراحتی ، برای بیمار تزریق اپیدورال تجویز می شود.

در چه صورت تزریق استروئید نباید انجام شود ؟

در برخی از بیماران نرمال نبودن یکسری شرایط سلامتی می تواند خطرات یا عوارض تزریق دارو های ضد درد را افزایش دهد. در ادامه چند نمونه از این موارد را برایتان عنوان خواهیم کرد : 

افرادی با شرایط زیر به طور کامل از دریافت دارو ضد درد منع هستند.

  • عفونتی بودن هر نقطه از بدن به ویژه محل تزریق 
  • بیماران اختلالات خونی 
  • کسانی که به تازگی شیمی درمانی انجام داده اند و مبتلا به سرطان هستند
  • مراجعه کنندگانی که تومور در هر نقطه از بدن داشته باشند.
  •  در صورتی که حساسیتی به دارو یا اشعه ایکس زنده وجود داشته باشد ، تزریق صورت نخواهد گرفت.

بیمارانی که در ادامه نام برده می شود با دستورتایید پزشک می توانند تزریق اپیدورال را انجام دهند

  • افرادی که دیابت کنترل نشده دارند
  • اگر به تازگی جراحی قلب انجام داده اید و یا مشکلات قلبی دارید حتما قبل از تزریق باید به پزشک اطلاع دهید.
  • خانم های باردار نمی توانند تزریق همراه با فلوروسکوپی انجام دهند
  • کسانی که بیماری پوکی استخوان دارند باید آزمایشات مربوط به آن را به پزشک ارائه دهند.

مدت زمان ماندگاری اپیدورال چه قدر است ؟

ماندگاری این تزریق می تواند بین 1 هفته تا 1 سال باشد. اثر گذاری استروئید سه روز زمان می برد. در برخی موارد تاثیر دارو بعد از یک هفته مشاهده شده ، است.