دست ها عمدتا متحرک ترین عضو بدن هستند از این رو کوچکترین درد و ناراحتی به وجود آمده در این قسمت بیش از پیش حائز اهمیت است. کیست مچ دست که نام علمی آن گانگلیون می باشد. در بخش مچ به وجود می آید. این عارضه علل و دلایل بسیاری را دارد و عمده مردم به آن مبتلا می شوند. برای گروه خاصی احتمال وقوع ندارد و اگر شما خود را در معرض ابتلا به این بیماری می دانید بهتر است که به بهترین ارتوپد شیراز ، دکتر حمید پردیس مراجعه کنید که در پی معاینات و بررسی های لازمه متوجه نوع و شدت بیماری شما شود.

کیست مچ دست - دکتر حمید پردیس

هر آن چه که باید در ارتباط با کیست مچ دست دانست ؟

این عارضه که نام پزشکی آن عبارتند از گانگلیون ، به برجستگی کوچک و بدون خطری گفته می شود که بر روی مقاصل یا تاندون ها به وجود می آیند. این بیماری یکی از انواع کیست خوش خیم به شمار می رود که حاوی ماده ای به شکل ژلاتین است. عمدتا در قسمت بالای مچ و در امتداد انگشتان دست و نزدیک به کف دست پدید می آید. این بیماری را می توان به چند دسته تقسیم بندی کرد. عبارتند از :

گانگلیون در پشت دست

این نوع کیست مچ دست ، دقیق در بخش مچ به هویدا می شود. عمدتا درد ندارد مگر در مواردی که فرد مچ خود را حرکت داده یا خم کند فرد احساس درد و ناراحتی را تجربه خواهد کرد. این نوع به طور معمول در آنانی که مبتلا به سستی در مفاصل هستند به وفور دیده خواهد شد.

گانگلیون مچ دست

این نوع در بخش تحتانی مچ وجود دارند ، و بیشترین عارضه ای که در پی دارد ؛ از ببین رفتن قاعده انگشت شست یا به عبارت بهتر آرتروز انگشتان دست می باشد.

کیست انگشتان و زیر انگشت

این حالت عمدتا در قاعده انگشتان پدید می آید و این نوع عمدتا موجب بروز اختلال در گرفتن برخی از اجسام می شود.

نشانه های پدید آمدن کیست مچ دست

در آشکار شدن این بیماری این احتمال وجود دارد که اندازه و سایز گانگلیون به حدی باشد که نتوان آن را مشاهده کرد. اما اگر توده در مچ دست رشد کرده باشد و بزرگتر در این حالت است که می توان نشانه های این بیماری را مشاهده کرد. متداول ترین نشانه و علامت این بیماری وجود یک توده روی مچ دست است. شایان ذکر است امکان دارد که این عارضه بر روی مچ پا نیز بروز یابد و کیست مچ دست تنها بر روی مچ دست پدید نخواهد آمد. اما قابل توجه است که عمدتا بر روی دست پدید می آید. دقت داشته باشید که گانگلیون در مواردی که بر روی مچ پا به وجود می آید در مواقع راه رفتن فرد احساس درد و ناراحتی بیشتری را متحمل می گردد. دقت داشته باشید که اگر این توده در نزدیکی عصب باشد علائم های زیر را احساس خواهید کرد :

  • بی حسی و کاسته شدن در دایره حرکات دست
  • پدیدار شدن درد در مواقع حرکت دست
  • تجربه سوزن سوزن شدن

علائم کیست مچ دست یا گانگلیون چیست؟

عدم توانایی حرکت، احساس درد، وجود قرمزی و تورم در ناحیه مچ دست یا گانگلیون ممکن است علائمی برای وجود کیست مچ دست یا گانگلیون باشند. البته، برای تشخیص دقیق و درمان مناسب بهتر است به متخصص ارتوپد مراجعه کنید.

ظاهر کیست مچ دست یا گانگلیون به چه شکل است؟

مچ دست شامل استخوان ‌های مچ (که شامل هشت استخوان کوچک است)، که در دو دسته به نام‌ های پروگزیمال و دیستال قرار گرفته ‌اند. هنگامی که به استخوان ‌ها اشاره می‌ شود، پروگزیمال به معنای “نزدیک” و دیستال به معنای “دورتر” است. همچنین، گانگلیون (یا درماتوفیبروم) یک توده بدخیم یا خوش ‌خیم است که در مچ دست و در دیگر نواحی بدن به شکل تومورهای سر ریز شکل می ‌گیرد.

عوارض جراحی کیست گانگلیون چیست؟

عوارض جراحی کیست گانگلیون ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • درد: بعد از جراحی، ممکن است درد و تورم در محل تحت درمان ظاهر شود. این علائم معمولا طی چند روز تا چند هفته بهبود می ‌یابند. استفاده از داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی و استفاده از یخ در منطقه درمان شده کمک به کاهش درد و التهاب می ‌کند.
  • عفونت: در نادر ترین موارد، عفونت می ‌تواند پس از جراحی رخ دهد. علائم عفونت شامل تورم شدید، درد شدید، تشدید درد در دست و حساسیت در محل عمل است. در صورت ظهور هرگونه علائم عفونت، باید به پزشک خود مراجعه کنید.
  • عود بیماری: در برخی موارد، عود کیست گانگلیون ممکن است رخ دهد و در یک دوره زمانی متفاوت پس از جراحی، کیست مجددا شکل بگیرد. اگر علائم جدید و غیرعادی در منطقه عمل مشاهده شود، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.

چه دلایلی در بروز کیست مچ دست حائز اهمیت است ؟

دقت داشته باشید که گانگلیون زمانی به وجود می آید که مایع سینوویال در مابین مفصل های دست تجمع داشته باشند بدین سبب این توده ها شکل خواهند گرفت. متاسفانه در حال حاضر علت اصلی پدید آمدن این بیماری به طور دقیق مشخص نشده است. اما برخی علل هستند که می توانند محرک قوی برای به وجود آمدن آن باشند. در ادامه چند مورد را شرح می دهیم. اعم از :

  • صدمه رسیدن به مچ دست
  • فعالیت های بالای دست
  • ضعیف بودن مفاصل
  • افزایش سن
  • اشخاص مبتلا به آرتروز
  • آنان که در زمانی قبل مفصل های آسیب دیده دارند.

راه های درمان گانگلیون

در مرحله ابتدایی معاینات پزشکی توسط بهترین دکتر ارتوپد شیراز ، وی متوجه توده در مچ دست فرد بیمار می شود و در واقع به راحتی می توان بیماری را تشخیص داد.در برخی موارد خاص پزشک می تواند با استفاده از متد های تصویربرداری جهت تشخیص و بررسی دقیق این بیماری کمک بگیرد. روش های ام آر آی و یا اولتراسوند از پروسه های تصویربرداری به شمار می رود که متخصص از آن برای انجام ارزیابی کیست مچ دست مورد استفاده قرار می دهد. روند های درمان و بهبود بسته به شرایط فرد و نوع توده موجود متفاوت است که عمدتا از روش های زیرین مورد بهره وری وقاع می شود.

درمان خانگی

شایان ذکر است که ، تقریبا نزدیک به نیمی از آن دسته از اشخاص که به کیست مچ دست مبتلا هستند به کمک فرآیندهای درمان بهبود می یابند. یکی از رایج ترین توصیه های که دکتر ارتوپد برای شخص بیمار دارد استراحت دادن به مچ دست ها می باشد که دوری کردن از انجام کارهای سنگین و روزمره کمک بسیاری به بهبود شرایط و برطرف شدن توده موجود می باشد. استفاده کردن از کمپرس گرم و یا حتی در بعضی شرایط سرد نیز می تواند مفید باشد.دقت داشته باشید این روش جهت کاسته شدن از میزان درد بسیار موثر است. ماساژ دادن توده ، یکی دیگر از متد مورد قبول است در مواقع درد استفاده از دارو های ضد درد و مسکن می تواند راهکار دیگه ای باشد برای بهتر شدن شرایط بیمار در مواجه با این حالت.

درمان پزشکی

در مواردی که کیست مچ دست با درد و دیگر نشانه های گفته شده به همراه باشد و فرد بیمار در زمان حرکت مفصل دست اختلال داشته باشد ، بهرمندی از پروسه درمان توسط بهترین متخصص ارتوپد در شیراز می باشد. این روش ها عبارتند از :

  • بهبودی با مصرف دارو

در این بیماری عمدتا از داروهای ضد التهاب و تسکین دهنده استفاده خواهد شد. این قضیه موجب راحتی فرد در مدیریت کارهای روزمره خواهد بود.

  • استفاده از آتل

مچ بند و آتل ها در مواردی که فرد به بیماری کیست مچ دست مبتلا هستند بهترین محافظین مفصل به شمار می روند. از آن جایی که مفصل دست در طی روز بیشترین فعالیت را دارد بدیهی است که استراحت دادن به آن از ابتدایی ترین راهکار های درمان و پیشگیری به شمار می آید. یکی از مسیر هایی که باعث می شود مچ دست بی تحرک باشد و میزان توده و کیست پدید آمده حداقل شود استفاده منظم از آتل ها می باشد. شایان ذکر است که بریس و آتل ها در جهت کاهش درد و سایز موثر خواهد بود.

  • استخراج مایع تجمع شده در توده دست

بهترین دکتر ارتوپد شیراز با در نظر گرفتن شرایط بیمار ، به تخلیه توده به وجود آمده اقدام می کند. این متد با استفاده از سوزن های نازکی اجرا خواهد شد که بتواند مایع داخل کیست مچ دست را تخلیه کند. دقت داشته باشید که استفاده از این روند به معنای تخلیه و استخراج کامل آن نخواهد بود. فقط سایز و حجم آن کاهش می یابد.

  • فیزیوتراپی

پس از اینکه گانگلیون به هر دلیلی تخلیه شده یا سایز آن کاهش یافته ،در این شرایط بهتر است با استفاده از روش فیزیوتراپی ، تورم و التهاب ناشی را کمتر کرد. همچنین می توان میزان انعطاف پذیری و هماهنگی دست ها را به حالت اولیه رساند.

  • جراحی

زنان بیشتر در خطر ابتلا به کیست مچ دست هستند. همانطور که قبلا گفته شده است ، در بیشتر مواقع این عارضه بدون باز کردن پوست می توان درمان کرد و شرایط به حالت عادی تبدیل شود. اما در بعضی موارد ، به صلاحدید دکتر ارتوپد در شیراز می تواند با ایجاد یک برش و با استفاده از متد جراحی ، توده مد نظر را از مچ تخلیه کند. این در حالتی به وقوع می پیوندد که فرد درد و ناراحتی بسیاری را تجربه کند و همچنین انجام کارهای ساده نیز برای وی درد آور و ناراحت کننده باشد. در این متد بعد از برداشتن و تخلیه کامل ، احتمال رشد مجدد این عارضه بسیار کم است و از این رو همواره نتیجه این متد همواره مثبت بوده و بهترین بازدهی را به دنبال داشته است.