طبیعتا هر یک از ما یکبار در عمر عارضه پیچ خوردگی مچ پا را تجربه کرده ایم. در موقع راه رفتن به طور ناگهانی مچ پا به یک سو متمایل می شود و درد را حس می کنیم برخی مواقع بروز این درد سطحی و گذرا است ولی در بعضی دیگر امکان دارد که مزمن و حاد تر شود در نتیجه نیاز است به دکتر مراجعه کنید و روند درمان و بهبود را پیش گرفت. عمدتا با درمان های خانگی مانند کمپرس سرد و استراحت می توان روند بهبود را فراهم کرد. اما این راه تنها در موارد عادی و سطحی قابل انجام است و اگر علائم بیشتر و ماندگارتر شد بایستی به دکترحمید پردیس ، بهترین متخصص ارتوپد شیراز مراجعه کرد.

پیچ خوردگی مچ پا - دکتر حمید پردیس

پیچ خوردگی مچ پا :

زمانی این اتفاق رخ می دهد که رباط های قوی که از پا محافظت می کنند پاره شوند و یا بش از حد کشیده شوند عارضه ای به نام پیچ خوردگی در پاها به وجود می آید. گفتنی است که بسته به میزان صدمه وارده شدت این عارضه نیز متغیر است و احتمال دارد خفیف و سطحی یا شدید و حاد باشد. عمدتا صدمات در سطح عادی و خفیف است که با روش های ساده بهبود می یابند و نیازی به رفتن به مطب دکتر در شیراز نیست. اما در بعضی دیگر این اتفاق شدید تر رخ می دهد و علائم بیشتری را با خود به همراه دارد. دقت داشته باشید که عدم درمان نشانه های پیچ خوردگی شدید موجب ضعیف شدن مچ پا می گردد و این احتمال آسیب مجدد را بیشتر می کند. شایان ذکر است که تکرر و استمرار بروز این عارضه موجب ایجاد مشکلات طولانی مدت مانند درد مچ پا مزمن ، آرتروز مچ پا و نا پایداری مداوم می شود.

علل پیچ خوردگی مچ پار

 مچ پا احتمال دارد در زمان انجام خیلی از حرکات دچار این عارضه شود. عبارتند از :

  • راه رفتن یا انجام فعالیت های ورزشی بر روی سطوح ناهموار.
  • افتادن
  • عضویت در ورزش هایی که نیاز به تغییر جهت های ناگهانی دارند مانند : بسکتبال ، تنیس ، فوتبال و غیره.

نشانه های پیچ خوردگی در مچ پا :

در حالت کلی پیچ خوردگی مچ پا مچ پا با درد همراه است. اما در برخی موارد علائم های متفاوتی رخ می دهد ، عبارتند از :

  • ورم
  • کبودی
  • درد در زمان لمس کردن

نکته : نا پایداری مقاومت در مچ پا مواقعی رخ می دهد که پارگی در رباط کامل شده باشد. یا مچ پا به طور کل در رفته باشد. دقت کنید که اگر پارگی شدید رباط ها رخ داده باشد ، احتمال دارد که در زمان پیچ خوردن صدایی را بشنوید. گفتنی است که علائم پیچ خوردگی حاد با نشانه های شکستگی مچ پا تشابه بسیار دارند.در نتیجه مراجعه به پزشک از واجبات است و درمان را به تعویض نیندازید.

تشخیص پیچ خوردگی مچ پا :

برای تشخیص این عارضه ابتدا بایستی فرد توسط دکتر در شیراز معاینه شده و در صورت نیاز از راه های کمک تشخیصی مانند رادیوگرافی ، سونوگرافی و MRI استفاده کند که محل و میزان آسیب وارده به مچ پا را تشخیص دهد.

درمان پیچ خوردگی مچ پا :

به طور کلی خیلی از پیچ خوردگی پا را می توان بدون جراحی درمان کرد. حتی یک پارگی رباط کامل با توجه به این امر که نیازمند استراحت و بی حرکتی متناسب می توان بدون روش های تهاجمی درمان کرد. در روند درمان این عارضه یک طرح سه مرحله ای برای انواع مختلف از پیچ خوردگی مچ پا در مچ پا شامل خفیف تا شدید توصیه می شود که عبارتند از :

قدم اول : استراحت ، محافظت از مچ پا و کم کردن میزان ورم و کنترل درد

قدم دوم : بازیابی گستره حرکت ، قدرت و انعطاف پذیری

قدم سوم : حاوی تمرینات نگهدارنده و بازگشت تدریجی به فعالیت هایی که نیاز به پیچاندن و چرخاندن مچ پاها نداشته باشد. به مرور می توان حرکاتی را از سر گرفت که در زمان انجام دادن چرخش های ناگهانی دارند ؛ همانند تنیس ، بسکتبال و فوتبال. قابل ذکر است که درمان های سه مرحله ای که در بالا آن را شرح داده ایم برای بهبود عارضه های مزمن عمدتا دو الی سه هفته به طول می انجامد و برای شرایط حاد و شدید تر 6 الی 12 هفته مدت زمان نیاز دارد.

درمان های خانگی جهت درمان پیچ خوردگی های خفیف مچ پا

در موارد ساده احتمال دارد که دکتر خوب ارتوپد در شیراز درمان های خانگی را توصیه کند که عبارتند از :

فرآیند درمانی :

به محض بروز صدمات این موارد را انجام دهید :

  • مراقبت : مراقبت کنید از جراحت و یا زخمی که در موقع پیچ خوردگی مچ پا به وجود آمده است.
  • استراحت : سعی کنید در مواقع راه رفتن فشاری بر روی پا وارد نکنید.
  • کمپرس سرد : فورا روی محل درد از کمپرس یخ استفاده کنید ، کاهش تورم را در پی دارد به مدت 20 الی 30 دقیقه و 3 الی 4 بار تکرار کنید در روز که به طور کامل تورم از بین برود.
  • بانداژ : برای تسکین درد می توان از بانداژ های کشی استفاده کرد که این نوع سبب محافظت از مچ پا را دارد.
  • بالا نگه داشتن : مچ پا را در بالاتر از زانو قرار دهید در طول مدت شبانه روز موجب کاهش کبودی و درد می شود.

داروها :

مصرف برخی داروهای ضد درد و تسکین دهنده را می توانید استفاده کنید. به عنوان مثال استفاده از ناپروکسن ، ایبوپروفن و دیگر مسکن های خوراکی می تواند باعث کم شدن درد و تورم در مچ پا شود.

آیا پماد برای پیچ خوردگی مچ پا موثر است ؟

کرم های تسکین دهنده درد حاوی مخدر می باشد که تاثیر گذاری داروهای خوراکی برای کاهش میزان درد و تورم بسیار مفید است.

درمان غیر جراحی پیچ خوردگی مچ پا:

در برخی موارد میزان آسیب وارده بیشتر است و با درمان هایی که در منزل می توان انجام داد درمان نمی شود و مسیر بهبود را در پیش نمی گیرد ،

در نتیجه بهتر است از روند های دیگری مانند :

  • عصای زیر بغل :

در شرایط حاد عمدتا درد روز های بیشتری با شخص همراه است در نتیجه برای راه رفتن نیازمند ابزاری است که بر روی مچ پای آسیب دیده فشاری وارد نشود. بنابراین با استفاده از عصای زیر بغل می توانید به راه رفتن ادامه دهید.

  • بی حرکت کردن :

در مرحله ترمیم و بازیابی مچ پا دقت به این امر که در برابر حرکت های ناگهانی از مچ پا محافظت کنند در روند درمان بسیار حائز اهمیت است. در مواردی که شدت متوسط است با استفاده از یک آتل می توان از حرکت دادن مچ محافظت کرد. در موارد شدید تر احتمال دارد دکتر پیچ خوردگی مچ پا در شیراز با توجه به میزان آسیب وارده در موقع پیچ خوردگی مچ پا از گچ به مدت دو الی سه هفته استفاده شود.

  • فیزیوتراپی :

حرکات بازتوانی جهت پیشگیری از خشکی در مفصل ها ، کمک به افزایش قدرت مچ پا و مقابله از مشکلات مزمن صورت می گیرد.

  • حرکت های زود هنگام
  • تمرینات تقویتی
  • تمرین های تعادلی
  • حرکت های استقامتی

درمان پیچ خوردگی مچ پا با جراحی :

به ندرت و در موارد خاص و ویژه برای درمان این عارضه پزشک از جراحی کمک می گیرد. این احتمال در صورتی است که تمامی راه های درمان بیان شده جوابی را به دنبال نداشته اند و فرد همچنان از درد ناشی از پیچ خوردگی مچ پا رنج می برد. همچنین اگر بیمار بعد از گذشت ماه ها بازتوانی ( فیزیوتراپی ) و درمان های غیر جراحی شامل ناپایداری مزمن مچ پا شده باشد ، دکتر حمید پردیس ، بهترین ارتوپد شیراز روش جراحی را پیش می گیرد.لازم به ذکر است که در بیشتر موارد این عارضه با درمان های غیر تهاجمی بهبود می یابد.