خیلی از اشخاصی که به صافی کف پا مبتلا هستند ، عملا زندگی بدون دردسری را سپری می کنند. کسانی که سالم هستند در زمان ایستادن و راه رفتن ناحیه میانی کف پاهایشان به حالت انحنا در آمده و باعث می شود فشار وارد شده به پاها از طریق وزن بدن به تناسب بر روی عضلات تقسیم گردد و به یک ناحیه خاص فشار وارد نگردد. فشار روزانه روی پاها ممکن است باعث تضعیف تاندون استخوان درشت نی گردد. مسئولیت اصلی این تاندون ، حفاظت از ساختار انحنای کف پا است. صدمه دیدن این تاندون نیز می تواند یکی از دلایل بروز صافی کف پا بشود. در موقعی که متوجه یکدستی ناحیه کف پاهای خود شده اید بهتر است از طریق دکتر ارتوپد معاینه شده و از عارضه ها و علت های بروز این اتفاق آگاهی پیدا کنند. به خاطر داشته باشید که در زمانی که این حالت صافی دردناک بود بهتر است پیگیری های بیشتری را از سر بگیرید. در این راستا می توانید به بهترین متخصص صاف کف پا در شیراز، دکتر حمید پردیس مراجعه فرمایید.
صافی کف پا چیست؟
افراد مبتلا به این عارضه ، در کف پای خود حالت فرو رفتگی ندارد و یا در حد بسیار کم وجود دارد. به طوری که در شرایط ایستاده کف پای آن ها به طور کامل بر روی زمین قرار گرفته است. در آناتومی ، مچ پای انسان شامل 33 مفصل است که 26 استخوان متفاوت را به هم دیگر متصل کرده است. همینطور نزدیک به 100 ماهیچه ، تاندون و رباط در این قسمت از بدن واقع شده است.
قوس و انحنای کف پا همانند یک فنر برای انسان عمل میکند که در زمان راه رفتن و گام برداشتن ایفای نقش می کند که بتواند تمام وزن بدن را با حداقل فشار در عضلات کل پا پخش کند. به یاد داشته باشید که وجود این قوس بر نحوه راه رفتن شما تاثیر مستقیمی دارد. این منحنی بایستی از جهت های متفاوتی در حین استحکام داشتن منعطف نیز باشد. فشارهای مختلفی را متحمل شود و شما نیز بتوانید بر روی سطح های مختلف بدون هیچ ایرادی راه بروید. در ابتلا به این عارضه امکان دارد مچ پا به داخل یا به جهت بیرون بچرخد.
علائم صافی کف پا
- انرژی فرد هنگام ایستادن و راه رفتن کاهش می یابد.
- در پا، کمر، لگن و حتی گردن احساس درد بوجود می آید.
- نیروی بدن به سمت داخل جهت داده میشود.
- احتمال شکستگی و پیچ خوردگی پا افزایش پیدا می کند.
- در هنگام راه رفتن فرد درگیر اختلال و محدودیت حرکتی دارد.
علت صافی در کف پا
یکی از بیماری های که می تواند موجب بروز صافی کف پا گردد تارسال کوالیشن یا به عبارتی tarsal coalition است. این مشکل موجب می گردد استخوان های پا به روش عجیبی حالت چسبندگی پیدا کنند و به یکدیگر بچسبند و در نتیجه ، پاها حالتی خشک و صاف پیدا میکنند. البته این عارضه در همان کودکی قابل تشخیص است و در برخی موارد قابل درمان نیز خواهد بود. این حالت صافی موجود در کف پاها در اشخاص درگیر اضافه وزن یا قند خون بالا ، بیشتر رخ می دهد و همچنین در زنان باردار نیز ممکن است پدیدار شود. اما به گفته بهترین متخصص ارتوپد شیراز متداول ترین علت های صافی در کف پا عبارتند از :
- ایرادات ژنتیکی و ارثی ، ممکن است از پدر یا مادر به فرزند نیز منتقل شود
- ضعیف بودن قوس کف پا ، یعنی در زمان خواب پدید می آید ولی در زمان راه رفتن و ایستادن تمام کف پاها روی زمین قرار می گیرد.
- صدمه دیدن مچ یا زانو
- بروز آرتروز یا آرتروز رموتوئید
- پارگی استخوان درشت نی
- بروز بیماری های سیستم عصبی مانند ، فلج مغزی ، دیستروفی عضلانی
عوارض صافی کف پا
طبیعتا در برخی افراد یکی از ابتدایی ترین نشانه ها بروز درد است . کف پا و قوزک آن ، ممکن است علاوه بر درد حاصله التهاب نیز داشته باشد. به خصوص در مواقع ایستادن و راه رفتن های طولانی مدت هرچند این نشانه ها می تواند علل دیگری نیز داشته باشند. بنابراین برای تشخیص بایستی به یک دکتر ارتوپد خوب در شیراز مراجعه کرد ؛ زیرا نبود صافی کف پا در حالت دویدن و راه رفتن فرد احتمال دارد تاثیرات منفی برجای بگذارد. عوارضی همچون درد لگن ، زانو و بیشتر شدن درد در ناحیه قوزک گردد. عمدتا درمان های ساده ای می توانند درد در ناحیه کف پا را بهبود ببخشند. همانند استفاده از کفی های داخل کفش طبی که برآمدگی های در محل قوس پا درآن ها ایجاد شده است. شایان ذکر است که عدم توجه به علامت های ساده می تواند باعث بروز صدمات جدی گردد. در ادامه به چندین نمونه از عارضه های سافی کف پا اشاره می کنیم :
التهاب کف پا
فاسیای کف پا ، رباطی است که از پشت پاشنه پا آغاز شده و کف پا را در بر میگیرد. در اشخاصی که به صافی کف پا مبتا هستند ، این رباط در معرض ملتهب شدن است که به آن فاسیتیس یا التهاب کف پا گفته می شود. از نشانه های این بیماری ، درد در ناحیه کف پا می باشد که پس از بیدار شدن و برداشتن اولین قدم ها عمدتا شدت بیشتری دارد. این عارضه به علت صاف بودن کف پا رخ می دهد.
تاندونیت آشیل
یکی دیگر از عوارض صاف بودن کف پا ، این است که در زمان راه رفتن یا دویدن تاندون آشیل بیش از حد کار می کند. این افزایش فشار در تاندون می تواند پارگی های کوچک و التهاب این ناحیه را در پی داشته باشد. به این عارضه تاندونیت آشیل می گویند. جهت درمان رو رفع این عارضه حتما به یک متخصص ارتوپد خوب در شیراز مراجعه کنید.
عوارض صافی در پا و آرتروز
یک منحنی مناسب و مستحکم در ناحیه کف پا ، به پاها و قوزک ها انسجام می دهد. مواقعی که کف پا فاقد قوس است فرد این ثبات جسمانی را از دست داده و مفاصل در اثر فشار بیش از حد تحلیل می روند. بنابراین این مفصل ها در خطر بیشتری برای ابتلا به آرتروز هستند. گفتنی است که عارضه صافی کف پا ، ساییده شدن کشکک ها و استخوان ها به هم دیگر است در نتیجه موجب بروز آرتروز در شخص می گردد.
ایرادات مربوط به انگشتان پا
کفش ها به نوعی دیزاین شده اند که یک پای سالم با قوس مستحکم و مناسب در آن به راحتی قرار بگیرند. به خاطر داشته باشید اگر مبتلا به صاف بودن کف پاهایتان هستید استفاده کردن از کفش های معمولی به بدترین حالت به کف پاها فشار وارد می کند و سبب بروز پینه می شوند. دقت کنید که اگر این اتفاق تکرار شود سبب بروز بونیون می گردد این عارضه به نقص در مفصل انگشت شصت پا گفته می شود.
نواقص مچ پا
مشکل های مچ پا طبیعتا از عارضه های داشتن کف پای صاف است. به عنوان مثال تاندون استخوان درشت نی که در این شرایط باعث التهاب این اندام شده است.ممکن است درد بیشتر و یا سستی پاها را به دنبال داشته باشد. مواقعی که زانو به سمت داخل چرخیده باشد فاسیای کف پا بیشتر از حد معمول کشیده شده است و به تدریج موجب انباشته شدن کلسیم و در نهایت رشد زائده های استخوانی به نام خار پاشنه می شود.
ایرادات پا
از آنجایی که کف پای شما عهده دار تحمل وزن کل بدن است ، هر ایراد و نقص کوچکی در آن ممکن است هماهنگی کل بدن را برهم زند و فرد را با خطر جدی مقابل سازد. ابتدایی ترین نقطه این آسیب ها پا است. صافی کف پا سبب پخش شدن نا متناسب وزن و فشار بیش از حد به عضلات ، استخوان ها و تاندون ها پا می گردد. بنابراین یکی از عارضه های فقدان قوس در کف پا می تواند شکستگی های ناشی از فشار باشد.
نشانه های صاف بودن کف پا
بر اثر کشیدگی عضله ها و ربات ها درد در ناحیه کف پا از متداول ترین علائم نبود انحنا در کف پاها می باشد. همچنین فشارهای غیر عادی وارد شده به زانو و لگن می تواند موجب بروز درد در این مفصل ها بشود. افرادی که کف پاهایشان صاف است عمدتا دچار درد در این نواحی می شوند :
- کف پا
- ساق پا
- زانو ها
- لگن
- کمر
- پایین پا
تشخیص صاف بودن کف پا
بهترین متخصص ارتوپد شیراز ابتدا فرد را معاینه می کند ، فرد بایستی روی پنجه های خود بایستد که او بتواند شکل و کارایی هر کدام از پاها را معاینه کند. دریافت سوابق بیماری های فرد و همچنین ژنتیک او از دیگر فاکتور های تشخیص به شمار می آید. در صورت داشتن این نشانه ها بایستی به دکتر مراجعه کنید :
- اخیرا کف پاهایتان صاف شده باشد.
- احساس درد در نواحی کف پا ، قوزک و پاها
- درمان نشدن صافی کف پاها به وسیله کفش های طبی
- میزان صافی رو به افزایش باشد
چه زمانی بهتر است برای درمان صافی کف پا به دکتر معالج مراجعه کنیم ؟
بهبود این عارضه در دوران کودکی بسیار راحت می باشد و هر قدر زمان بگذرد و سن بالاتر برود به طبع روند درمان طولانی تر خواهد بود. بدن در سنین کودکی همواره در حال رشد است و برای هر نوع تغییری آماده می باشد در نتیجه بهتر است که درمان صافی کف پا را در سنین پایین شروع کنید که بهترین نتیجه را از روند طی شده دریافت کنید. می توانید با به کار گیری کفی های درون کفش که متناسب با بیماری شما می باشد مقداری از بروز این عارضه پیشگیری کنید. اما بهتر است که به متخصص ارتوپد مراجعه کرده و با انجام معاینات تکنیکال بهترین روش را برای درمان صافی کف پا با توجه به شرایط جسمانی شما انتخاب خواهد شد. به یاد داشته باشید که اگر در سنین بالاتر متوجه بروز این اتفاق شده اید استفاده از کفی های طبی برای شما کارآمد نخواهد بود.
آیا صافی کف پا قابلیت درمان دارد؟
به یاد داشته باشید طبق گفته های قبل درمان این بیماری به سن افراد و همچنین علت بروز صافی کف پا در آنان بسیار وابسته می باشد. از همین رو بهتر است که هرگز شرایط خویش را با فرد دیگری قیاس نکرده و علاوه بر آن انتظار دریافت نتیجه یکسان نیز نداشته باشید. ممکن است روند درمان برای فردی تنها با استفاده از یک کفی مخصوص انجام شود و برای فرد دیگر روند ادامه دار با استفاده از انجام تمرینات بدنی باشد. بهترین رنج سنی برای انجام درمان صافی کف پا سن کودکی می باشد که بدن قابل انعطاف و تغییر می باشد. بله درست متوجه شده اید صافی کف پا قابلیت درمان دارد اما با مراجعه به متخصص ارتوپد در هر وضعیتی که باشید دکتر بهترین انتخاب را برای درمان این بیماری برای شما خواهد گرفت.
درمان صافی کف پا در شیراز
بعضی از اشخاص به طور غریزی جسم خود را در شرایطی قرار می دهد که از پدیدار شدن نشانه های آزار دهنده پیشگیری می کند. آن دسته از افراد که علائم خاصی در آن ها مشاهده نمی شود احتیاجی به درمان ندارند. اما در صورت بروز عارضه های کف پای صاف باید سریعا درمان را آغاز کنند.
در صورت پدیدار شدن درد ، استفاده از کفش های طبی و مناسب با پهنای بیشتر می تواند به شما کمک بیشتری کند. کفی های طبی دارای منحنی ، فشار های وارد شده به کف پا را کاهش می دهند و در برخی که پاها به داخل خم شده ، از درد پیشگیری می شود. هرچند استفاده از این موارد برای کنترل و مدیریت و همچنین از بین بردن نشانه های صافی کف پا بوده است و اثر طولانی مدتی را بر جای نخواهد گذاشت. برای آن دسته از افراد که به آرتروز مبتلا شده اند اگر مسکن ها و کفی های مناسب پاسخگو نباشند می توان از روش جراحی بهره برد.
سلام من ۱۵ سالمه و کف پام صافه کدوم راه برای درمان به من کمک میکنه؟
آیا صافی کف پا می تواند باعث کمر درد شود؟