تاندونیت، به التهاب یا سوزش تاندون (رشته های فیبری که عضله را به استخوان می چسبانند) گفته می شود. این مسئله زمانی اتفاق می افتد که تاندون به علت آسیب وارده ، ورم کند و باعث احساس درد ، التهاب و سفتی در خارج مفاصل شود. با اینکه این موضوع می تواند در هر یک از تاندون های شما رخ دهد ، ولی اغلب اطراف شانه ها ، آرنج ، مچ ، زانو و پاشنه پا دیده می شود. بیشتر افرادی که به التهاب تاندون دچار می شوند، می توانند با استراحت کافی ، فیزیوتراپی و داروهای مسکن درمان شوند. به گفته دکتر حمید پردیس بهترین ارتوپد شیراز ، اگر التهاب شدید باشد و منجر به پاره شدن تاندون شود ، ممکن است نیاز به جراحی باشد.
علائم التهاب تاندون
این مسئله زمانی رخ می دهد که مشکلاتی برای تاندون متصل به استخوان رخ دهد. این مشکلات شامل موارد زیر می شوند:
- درد خفیف، مخصوصا هنگام حرکت دادن عضو درگیر
- التهاب
- تورم خفیف
از شایع ترین مشکلات مربوط به تاندون می توان موارد زیر را نام برد:
- آرنج تنیس بازان : در این نوع، درد در پشت آرنج و جلوی بازو، و زمانی که دست در کنار بدن قرار گرفته و شست به سمت بیرون است، حس می شود. این درد به علت آسیب وارد شده به بافتی که مچ را بر خلاف کف دست خم می کند، ایجاد می شود.
- آرنج گلف بازان : درد از آرنج به سمت مچ و کف دست حس می شود. درد به علت آسیب دیدن بافتی که مچ را به طرف کف دست خم می کنند ایجاد می شود.
- التهاب تاندون دوسر بازو : مربوط به شانه می شود و باعث التهاب و تورم در کپسول شانه می شود.
- التهاب تاندون انگشت شست : شایع ترین نوع این بیماری است که باعث ملتهب شدن غلاف تاندون می شود.
- انگشت ماشه ای یا تریگر فینگر : در این مورد، غلاف تاندون ملتهب و ضخیم می شود، به همین دلیل باز و بسته کردن انگشتان، با مشکل رو به رو می شود. حتی ممکن است مفصل انگشت ها به طور ناگهانی قفل شوند.
- التهاب آشیل : آشیل ، بافت ضخیمی است که پاشنه پا را به عضله ساق پا متصل می کند. این بافت در راه رفتن، دویدن و پریدن به اشخاص کمک می کند. به همین خاطر، آسیب دیدن این قسمت، یکی از جراحات شایع ورزشی است. افرادی که روماتیس دارند، بیشتر در معرض این نوع التهاب هستند.
چه زمانی برای التهاب تاندون به پزشک مراجعه کنیم؟
در اغلب مواقع ، التهاب تاندون با مراقبت های فردی برطرف می شود. اگر نشانه ها و علائم پس از چند روز از بین نرفتند و در فعالیت های روزانه مشکل ایجاد کردند، به مطب بهرتین ارتوپد شیراز ، دکتر حمید پردیس مراجعه کنید.
جهت درافت مشاوره تخصصی از دکتر حمید پردیس فرم زیر را پر کنید.
"(الزامی)" indicates required fields
علت بروز التهاب تاندون چیست؟
با اینکه التهاب تاندون می تواند به علت جراحت ناگهانی ایجاد شود، اما این عارضه اغلب از تکرار مداوم یک حرکت خاص در مدت زمان طولانی ریشه می گیرد. اکثر افراد به علت اینکه کار یا سرگرمی هایشان با حرکات تکرار شونده ای همراه است که به بافت فشار می آورد، تاندون هایشان ملتهب می شود.
به کار بردن تکنیک های مناسب و درست هنگام انجام حرکات ورزشی تکراری یا فعالیت های مربوط به شغل افراد، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. فشار مضاعف به بافت ها می تواند منجر به این بیماری شود. همچنین بیماری های خاص مثل دیابت یا رماتیسم مفصلی، و مصرف برخی آنتی بیوتیک ها نیز می تواند از علل بروز این مسئله باشد.
عوامل موثر در بروز التهاب تاندون
عواملی که می توانند به بروز این عارضه کمک کنند شامل سن ، شغل های خاص و یا شرکت در ورزش های خاص می شود. که در زیر به طور مختصر توضیح داده شده است :
- سن : هر چه سن افراد بالاتر برود، انعطاف پذیری تاندون ها نیز کاهش می یابد. به همین علت، راحت تر آسیب می بینند.
- شغل : این بیماری در اشخاصی که شغل آن ها با حرکات تکراری، قرار گیری بدن در وضع نامناسب، لرزش و استفاده از زور و نیروی بدنی همراه باشد، شایع تر است.
- ورزش : برخی ورزش های خاص که نیاز به انجام تکنیک های تکراری دارند، ریسک ابتلا به التهاب تاندون را بالا می برند. برخی از این ورزش ها در ادامه نام برده شده اند:
- بیس بال
- بسکتبال
- بولینگ
- گلف
- دویدن
- شنا کردن
- تنیس
عوارض و خطرات التهاب تاندون چیست؟
اگر التهاب تاندون به موقع و به درستی درمان نشود، خطر پاره شدن آن بالا می رود و ممکن است حتی به انجام جراحی نیاز باشد. اگر درد به مدت چند هفته یا چند ماه ادامه پیدا کند، احتمال بروز تاندونیت مزمن (آسیب شدید به زردپی در سطح بافت سلولی) بالا می رود. این بیماری باعث وقوع تغییرات تخریب کننده در بافت و رشد غیرعادی رگ های خونی می شود.
جلوگیری از وقوع التهاب تاندون
همیشه نمی توان از بروز این بیماری جلوگیری کرد، اما راه هایی برای کاهش ابتلا به آن وجود دارد. شما می توانید از راهنمایی های زیر بهره بگیرید:
- از کفش های مناسب استفاده کنید
- از انجام فعالیت هایی که فشار زیادی به عضلات می آورند پرهیز کنید، مخصوصا در دوره های طولانی مدت. اگر در حین انجام تمرین خاصی احساس درد کردید، دست از فعالیت کشیده و استراحت کنید.
- اگر یک ورزش یا فعالیت باعث بروز درد می شوند، ترکیب چند ورزش با هم می تواند فشار وارده را کاهش دهد. برای مثال می توان دویدن را با شنا و دوچرخه سواری ترکیب کرد.
- اگر تکنیکی که در ورزش استفاده می کنید دارای ایراداتی باشد، ریسک ابتلا به این عارضه افزایش می یابد. اگر می خواهید ورزش جدیدی را شروع کنید، حتما در کلاس های مربوطه شرکت کنید، از افراد حرفه ای کمک بگیرید و از تجهیزات مناسب استفاده کنید.
- قبل و بعد از ورزش، گرم کنید و حرکات کشسانی انجام دهید تا محدوده حرکت مفاصل افزایش پیدا کند. این کار احتمال وقوع آسیب به باقت ها و التهاب تاندون را کاهش می دهد. بهترین زمان برای انجام حرکات کشسانی، پس از اتمام ورزش، وقتی که هنوز عضلات گرم هستند، می باشد.
- اگر امکان دارد، ارگونومی محل کار خود را بررسی کنید و صندلی، صفحه کلید و میز خود را با توجه به قد، طول دست ها و وظایفی که باید انجام دهید، تنظیم کنید. این کار به محافظت از تمام مفاصل و بافت ها کمک می کند.
- تقویت عضلاتی که حین کار و ورزش از آن استفاده می کنید، می تواند کمک شایانی به تحمل فشار کند.
تشخیص
معمولا دکتر از طریق معاینه فیزیکی ، التهاب تاندون را تشخیص می دهد. گاهی اوقات نیاز است برای تشخیص موارد دیگری که باعث تشدید علائم می شوند ، آزمایشات تصویری مثل X-Ray، MRI یا سونوگرافی انجام شوند. در طول معاینه ، متخصص سوالاتی در مورد سابقه پزشکی ، جراحات قبلی ، فعالیت های ورزشی ، بیماری هایی که با آن دست و پنجه نرم می کنید ، داروهای تجویزی و گیاهی که مصرف می کنید از شما می پرسد و همچنین انعطاف پذیری و محدوده حرکتی مفصل را بررسی می کند.
درمان التهاب تاندون
ممکن است بهترین ارتوپد شیراز برای کنترل درد ، مسکنی قوی مثل آسپرین، ایبوبروفن یا ناپروکسن برای شما تجویز کند یا پیشنهاد دهد از ژل یا کرم های ضد التهاب روی پوست استفاده کنید. استفاده از کیسه یخ یا آب گرم و استفاده از باندکشی تا زمانی که تورم از بین برود نیز از راه های درمان می باشند اگر درد شدید باشد و پس از مدتی از بین نرود، و یا حرکاتتان محدود شده باشد، باید به فیزیوتراپ مراجعه کنید. در فیزیوتراپی ، یک برنامه خاص برای بیمار تعیین می شود تا عضله یا تاندون مورد نظر، با تمرینات خاص قوی تر شوند. اگر فیزیوتراپی کمکی نکند، باید به پزشکی که در زمینه استخوان و عضلات تخصص دارد (متخصص ارتوپدی) مراجعه کنید. به افرادی که التهاب تاندون شدید دارند ، راهکارهای زیر توصیه می شود:
- تزریق استروئید ، که می تواند مدت کوتاهی درد را از بین ببرد (از این روش برای حل مشکلات مربوط به آشیل پا و التهابی که بیش از سه ماه طول کشیده باشد، استفاده نمی شود).
- شاک وِیو تراپی (استفاده از امواج صوتی برای کمک به روند درمان)
- تزریق پلاکت های غنی از پلاسما ( PRP ): در این روش از خون خود بیمار نمونه گرفته می شود و با استفاده از سانتریفیوژ ، پلاسما جدا شده و به محل مورد نظر تزریق می شود.
- استفاده از تجهیزاتی مثل اسپلینت ، آتل یا عصای کمکی
- انجام جراحی برای برداشتن بافت آسیب دیده یا ترمیم تاندونی که پاره شده
- جراحی و پروسه های دیگر
- در مواردی که فیزیوتراپی مشکلی را حل نکند، می توان از راه حل های دیگری استفاده کرد که در ادامه به آن پرداخته ایم:
- طب سوزنی (درای نیدلینگ) : در این پروسه با استفاده از سوزن های نازک، داخل بافت سوراخ هایی ایجاد می شود تا فاکتورهایی که به درمان التهاب تاندون کمک می کنند، تحریک شوند.
- فراصوت درمانی (التراسونیک) : در این پروسه کم تهاجمی، دستگاه خاصی از طریق شکاف کوچکی که روی پوست ایجاد شده وارد می شود و بافت آسیب دیده ، با امواج صوتی التراسونیک برداشته می شود.
- جراحی : بسته به شدت جراحت وارد شده به بافت، ممکن است به جراحی ترمیمی نیاز باشد. مخصوصا وقتی که تاندون از استخوان جدا شده باشد.
ویتامین های ضروری برای درمان التهاب تاندون
همان طور که می دانید داشتن سبک زندگی سالم شامل تغذیه درست و ورزش های اصولی ، نقش موثری در پیشگیری و حتی درمان بسیاری از بیماری ها دارد ، امروزه که اغلب افراد به دلیل شغل خود حرکاتی تکراری مثل تایپ کردن یا بلند کردن اجسام را انجام می دهند احتمال ابتلا به تاندونیت افزایش پیدا کرده است بنابراین رعایت رژیم غذایی سالم ، سرشار از ویتامین و مواد معدنی با بالا بردن سطح کلاژن و تقویت مفاصل ، می تواند در درمان التهاب تاندون موثر باشد که در بخش زیر به معرفی مهمترین مواد مورد نیاز در رژیم غذایی پرداخته ایم :
• ویتامین A:
از جمله ویتامین های محلول در چربی است که سبب بالا رفتن سطح کلاژن و ترمیم رباط ها می شود. این ویتامین در مواد غذایی مثل جگر گاو ، سیب زمینی شیرین ، هویج و مواردی از این قبیل یافت می شود.
• ویتامین C :
ویتامین C علاوه بر تمام مزایایی که دارد به افزایش تراکم بافت استخوان نیز کمک می کند و در گریپ فروت ، کلم بروکلی ، توت فرنگی و به طور کلی در مرکبات وجود دارد.
• ویتامین D:
ویتامین D اکثرا در گوشت ماهی چرب مثل سالمون و قزل آلا دیده می شود و در تقویت ماهیچه اسکلتی تاثیر زیادی دارد.
• زینک و مس :
برای افزایش میزان سنتز کلاژن در بدن و تقویت تاندون ها و جلوگیری از کم خونی و شکستی استخوان ها استفاده از مواد غذایی مثل مر غ ، جگر ، عدس ، نخود ، لوبیا که حاوی مس هستند توصیه می شود علاوه بر آن دریافت منابع زینک از مواد غذایی جانوری مثل گوشت قرمز ، لبنات ، تخم مرغ و مواد غذایی گیاهی مثل حبوبات و غلات به استحکام استخوان کمک می کند.
در صورتی که از تغذیه ، منابع غذایی مورد نیاز بدن تامین نشود به تشخیص پزشک امکان استفاده از انواع مکمل های غذایی و داروها وجود دارد.
دیدگاه خود را بنویسید