دست و انگشتان از حیاتی ترین عضو های بدن به حساب می آیند. انگشت دست مانند تمامی بدن در معرض آسیب و صدمه های فیزیکی قرار دارد. ورم دست از نشانه های اصلی آرتریت انگشتان دست می باشد. اگر ضربه ناگهانی و شدید به مفاصل دست وارد شود احتمال مبتلا شدن این بیماری افزایش پیدا می کند.
در این مقاله از دکتر حمید پردیس بهترین متخصص ارتوپد شیراز به علائم آرتریت و راه های درمان میپردازیم.
آرتریت انگشتان دست چیست؟
زمانی که مفاصل انگشتان دست متورم می شوند به این حالت آرتریت دست گفته می شود. زمانی که غضروف ها آسیب جدی ببینند و فرسوده شوند دست دچار آرتریت شده است. در نهایت این مسئله باعث تغییر شکل و کلفت شدن انگشتان می شود.
این بیماری فعالیت های روزمره را سخت کرده و زندگی طبیعی را مختل می کند. انواع مختلفی از این التهاب وجود دارد مانند استئوآرتریت (Osteoarthritis)، آرتریت روماتوئید (rheumatoid)، آرتریت پس از ضربه (Post – Traumatic)، لوپوس و پسوریاتیک.
علائم آرتریت انگشتان دست
معمولا افرادی که بیماری آرتریت گرفته اند علائم مشابهی را تجربه کرده اند. زیرا درجات مختلفی برای این بیماری وجود دارد. از مهمترین این علائم میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- احساس درد شدید
درد شدید در دست ها از نشانه های شایع این بیماری است. در مراحل ابتدایی درد زیاد نیست اما به مرور درد بیشتر می شود. معمولا اگر در یک روز به طور مداوم از دست خود استفاده زیاد کنید. درد را احساس می کنید. اما به تدریج زمانی که غضروف بیشتری از بین برود درد شدید تر می شود. درد در این زمان ممکن است باعث شود نتوانید دست را حرکت بدهید.
- تورم در انگشتان دست
زمانی که بافت های پوشش مفاصل دچار تورم شوند و پف کنند، انگشتان شما دچار آرتریت شده است. یکی از نشانه های اصلی پف کردن دست ها می باشد. اگر تورم کل دست را درگیر کند به این شرایط داکتیلیت گفته می شود.
- سفت شدن مفصل انگشتان
از دیگر علائم سفت شدن بافت دست ها است. زمانی که نتوانید مفاصل را حرکت دهید. در این حالت گرفتن یک لیوان چای و مداد نیز برای شما کار سختی خواهد بود. این بیماری به مرور زمان بد تر خواهد شد.
- تغییر شکل مفاصل انگشتان
تغییر شکل جدی و بافت ناهماهنگ در دستان از جمله علائم جدی این بیماری است. با پیشرفت آرتریت مفاصل در جای خود نگه داشته نمی شوند. و انگشتان دچار بد فرمی و تغییر شکل می شوند.
- احساس گرما
گرما همراه با درد شدید در مفاصل شکل می گیرد. با ورم کردن رباط های دست احساس گرما نیز در ناحیه متورم همراه می شود.
- خار استخوانی
زائده هایی که در دست ایجاد می شوند از آسیب های وارد شده به مفاصل شکل میگیرند. خار های استخوانی در دست تغییر شکل و درد شدیدی را ایجاد می کنند.
علل بروز التهاب مفاصل انگشتان دست
آسیب ها و ضربه های سهمگین به دست می تواند باعث ایجاد آرتریت انگشتان دست شود. عفونت های شدید، نقرس و پسوریازیس نیز از علل دیگر این بیماری می تواند باشد.
روش های درمان آرتریت انگشتان دست
برای درمان این بیماری باید به پزشک متخصص این حوزه مراجعه کنید. در ابتدا پزشک با بررسی دست و کسب اطلاع از بیماری های قبلی و حوادث انگشتان، مفاصل و دست شما را مورد مطالعه قرار می دهد. و با تشخیص نوع آرتریت روش درمان انتخاب خواهد شد.
در مراحل ابتدایی این بیماری پزشک به شما استراحت را تجویز می کند. برای کاهش درد و بهبود عملکرد دست باید به انگشتان خود استراحت بدهید. می توانید از آتل و تمرینات مخصوص نیز جهت بهبود بهتر کمک بگیرید. استفاده از کمپرس آب گرم، ضد التهاب ها و تزریق استرئید نیز به روند بهبود کمک می کند.
اگر درمان غیر جراحی پاسخ گو نبود و همچنان درد ادامه دار بود. پزشک به شما روش جراحی برای درمان آرتریت انگشتان دست را پیشنهاد می کند. به طور معمول جراحی فیوژن جهت درمان انتخاب می شود.
در جراحی فیوژن بافت دست شکافته می شود و غضروف یا غضروف های آسیب دیده برداشته می شوند. در ادامه استخوان های دو طرف مفصل به هم نزدیک می شوند و جوش میخورند. در این حالت انگشتان بدون هیچ حرکتی نسبت به هم قرار می گیرند. استفاده از ایمپلنت نیز روش دیگری جهت درمان است. ایمپلنت برای بافت زیر استخوان دست استفاده می شود. نوع جراحی به میزان و شدت بیماری در دستان شما بستگی دارد. این کار توسط پزشک متخصص صورت می گیرد.
در مقاله جراحی فیوژن ستون فقرات اطلاعات بیشتری درباره جراحی فیوژن می توانید بدست آورید.
کلام آخر
بهتر است توجه داشته باشید که درمان قطعی جهت آرتریت انگشتان وجود ندارد و جراحی ها نیز عوارض را به طور کامل رفع نخواهند کرد. بهترین راهکار برای درمان مراجعه سریع تر به پزشک و جلوگیری از روند رشد بیماری است. برای درمان موثرتر بهتر است با دیدن اولین علائم این بیماری به پزشک مراجعه کنید.
دیدگاه خود را بنویسید