آب آوردن زانو به شرایطی گفته می شود که در ناحیهع زانو مایعات اضافه ای جمع می شوند. بروز درد و ناراحتی را برای شخص به همراه دارد و عمدتا بدون مراجعه به متخصص ارتوپد ممکن است فرد با آرتروز این عارهض را اشتباه بگیرد. به همین سبب تصمیم بر آن شد که دکتر حمید پردیس یکی از بهترین متخصص های ارتوپد شیراز ، مقاله ای برای شرح کامل بیماری و راه های درمان ایمن آن را ارائه دهد. دقت داشته باشید این اختلال به خودی خود به وجود نخواهد آمد و می تواند در پی بروز یک حادثه و یا وارد آمدن یک ضربه به زانو به وجود بیاید.
نشانه های آب آوردن زانو
- تورم : در این وضعیت زانو متورم شده و این حالت به وضوح قابل روئیت است و می توان آن را مشاهده کرد.
- خشک شدن زانو : مواقعی که در زانو مایعات اضافی تجمع می یابند موجب عدم حرکت زانو می شود به عبارت ساده یعنی خم و راست کردن این ناحیه به آسانی ممکن نخواهد بود.
- درد زانو : زمانی که زانو در حال تحرک می باشد و به دلیل اینکه مایعات بیشتری در این بخش تجمع یافته است به درد غیر قابل تحملی مواجه خواهید شد.
آب آوردن به انگلیسی :
بهترین متخصص ارتوپد در شیراز ، بیان میکند در زبان انگلیسی این عارضه به نام ( knee effusion ) شناخته شده است. شایان ذکر است که در حالت عادی مقداری مایع روان کننده در این ناحیه موجود است. اما نکته قابل تامل میزان این ماده است زیرا در حد نرمال این مایع روان کننده حضورش امری طبیعی و لازم است اما در مواردی که مقدار آن افزایش می یابد موجب متورم شدن و التهاب زانو می گردد که باعث آسیب خواهد شد.
دلایل آب آوردن زانو چیست؟
-
آرتروز
یکی از انواع متداول آرتروز ، گونه ای است که در آن بر اثر سایش و پارگی غضروف موجود در انتهای استخوان به وجود می آید. آرتروز یا استئوآرتریت بیماری است که می تواند بر روی هر کدام از مفاصل به وجود بیاید. اما عمده اثر گذاری آن بر روی مفصل های دست ، لگن ، زانو و ستون فقرات است. با مرور زمان موجب بروز التهاب و تورم و در پایان سبب آب آوردن مفصل می گردد.
-
روماتیسم
آرتریت روماتوئید یا روماتیسم مفصلی گونه ای از التهاب مزمن در مفصل است که بروز آن با درد ، ورم ، قرمزی و خشک شدن به همراه است. شایان ذکر است که این عارضه می تواند موجب التهاب در ماهیچه ها ، رباط و تاندون ها شود. گفتنی است که بیماری آرتریت روماتوئید یک عارضه خود ایمنی است که ریشه اصلی آن شناخته نشده است و آشکار ترین نشانه آن می توان به آرتروز التهابی که ممکن است دلیلی بر آب آوردن زانو باشد نیز اشاره داشت.
-
نقرس
بر اثر جمع شدن اسید اوریک در بدن بیمار به وجود می آید و فرد مبتلا به این عارضه قادر به تولید یا دفع بیشتر این ماده نخواهد بود. اسید اوریک ماده ای است جهت تجزیه مواد غذایی که با استفاده از کلیه ها از بدن خارج می شود. دقت داشته باشید که ماندن این ماده در بدن و عدم دفع آن به مرور باعث درد در مفصل ها و در نهایت سبب بروز آب آوردن زانو می گردد.
-
تروما
برخورد ضربه با شدت بالا در ناحیه زانو به ویژه در زمان انجام تمرینات ورزشی ممکن است باعث ورم و درد و خشکی شود. این احتمال وجود دارد که با برخورد ضربه به مفصل ها ، عضلات ، تاندون ها و رباط ها صدمه ببینند یا پاره شوند. نکته قابل ذکر این است که این شرایط می تواند زمینه ساز پدید آمدن آب آوردن زانو می شود. تروما یا ضربات می تواند شامل پارگی مینیسک ، پارگی رباط ، شکستگی زانو و غیره شوند.
-
تومور ها
وجود کیست و تومورها در قسمت زانو می تواند با گذشت زمان موجب بروز آب آوردن زانو گردد.
-
بیماری لایم
عارضه های که علائم ابتدایی ان تب ، لرز، خستگی ، سردرد و بروز درد در مفصل باشد.
-
بیماری آرتریت پسوریاتیک
به گونه ای از تورم در مفصل ها گفته می شود که افرادی به آن مبتلا می شوند که درگیر بیماری پسوریازیس هستند. این حالت در اشخاص با درد ، خشکی و ورم به همراه است و موجب تورم زانو می شود.
-
بورسیت
ورم کیسه های پر شده از مایعاتی هستند که باعث جدا کننده استخوان از عضلات و تاندون ها است.
-
عفونت
بر اثر برخی بیماری ها از قبیل ، سل ، گونوره و بروسلوز که باعث می شوند التهاب و ورم به وجود بیاید در پی آنان عفونت نیز رخ می دهد.
آیا آب آوردن زانو خطرناک است ؟
برای پاسخ به این پرسش باید به عرض برسانیم بله ، هر نوع تورم و التهاب در زانو بهتر است که روند درمان آن را تسریع بخشید و سریع بهبود بخشید. دقت داشته باشید با مشاهده کوچکترین تغییر شکل و بروز ورم در این ناحیه بایستی به بهترین متخصص ارتوپد شیراز مراجعه کنید.
معایب آب آوردن زانو
- کاسته شدن از حجم عضلات : جمع شدن مایعات در زانو می تواند منجر به صدمه رساندن به عضلات گردد و زمینه ساز آتروفی عضلات ران و تضعیف دیگر نواحی باشد.
- کیست بیکر : دقت داشته باشید که این تجمع مایعات می تواند منجر به پدید آمدن کیست بیکر شود.
زمان مراجعه به متخصص ارتوپد چه موقع است ؟
هرگاه که درد در زانو را تجربه کردید بهتر است که به پزشک مراجعه کنید. این درد به منزله وجود درد های عادی نخواهد بود. بلکه منظور التهاب و قرمزی در یک زانو یا هر دو می باشد. هرگز روند درمان خودسرانه را امتحان نکنید. در پی مراجعه به یک متخصص ارتوپد خوب در شیراز باشید.
جهت دریافت مشاوره تخصصی و یا نوبت از دکتر حمید پردیس ، متخصص ارتوپد حرفه ای ، فرم زیر را پر کنید تا با شما تماس بگیریم.
"(الزامی)" indicates required fields
پروسه تشخیص التهاب زانو
آب آوردن زانو خود یک بیماری مستقل نخواهد بود و بروز آن نشان دهنده ابتلا به بیماری زمینه ای خواهد بود. باید ابتدا منشا بروز این عارضه را پیگیر شد و درمان علت را شروع کرد که با توجه به روند درمان یم توان آب آوردن زانو را نیز بهبود بخشید. عارضه های مانند ، آرتروز ، تروما ، عفونت و غیره که قبل از این به طور کامل به آنان اشاره شده است می تواند زمینه ساز بروز این بیماری شود. بهترین ارتوپد شیراز پس از معاینه بالینی بیمار و با استفاده از متد های درمانی زیر می تواند علت اصلی بیماری را تشخیص دهد. دقت داشته باشید که استفاده از این روش ها برای اطمینان از نتیجه تشخیص بسیار کمک کننده و مفید خواهند بود. متد هایی مانند :
- اولتراسوند
- اشعه ایکس
- آزمایش خون
- MRI
- تست های مایع مفصلی
درمان آب آوردن زانو
روش درمان | توضیحات |
---|---|
استفاده از دارو | التهاب و ورم به وجود آمده را پزشک در مرحله ابتدایی با استفاده از آنتی بیوتیک ها، مسکن ها و کورتیکواستروئید ها درمان می کند. |
آنتی بیوتیک | در مواردی مورد استفاده قرار خواهد گرفت که بروز عارضه در پی به وجود آمدن عفونت باشد. |
مسکن ها | جهت کم کردن میزان درد به وجود آمده عمدتا تجویز می شود. دز مصرفی از تسکین دهنده های درد بسته به وضعیت بیمار متفاوت خواهد بود. |
کورتیکواستروئیدها | این دارو عمدتا جهت تسکین التهاب مورد استفاده قرار می گیرد. در روند درمان آب آوردن زانو، این نوع دارو را می توان به دو صورت تزریق یا قرص مورد استفاده قرار گرفت. |
استخراج مایع مفصلی | در مواردی که تورم زانو به خودی خود درمان نشود بهتر است که مایع را خارج کرد. در این متد با استفاده از یک سرنگ درون فضای مفصل زانو وارد می شود و متخصص ارتوپد با فشار دادن این ناحیه سعی می کند که بیشترین میزان مایع را جمع کند که با بهره گیری از سرنگ وارد شده تمام مایع جمع شده را تخلیه کند. |
تزریق کورتیزون | یکی دیگر از متد های درمان آب آوردن زانو استفاده از کورتیزون در مفصل زانو است. این مواد عمدتا بعد از تخلیه مایع جمع شده در این ناحیه مورد استفاده قرار می گیرد. یکی از مزیت های کورتیزون بهبود حالت خشکی و ورم زانو می باشد. |
زانوبند طبی | جهت کاهش کشیدگی های زانو می توان از زانوبند استفاده کرد. به خصوص برای آن دسته از افراد که به بیماری آرتروز مبتلا هستند نیز بسیار مفید واقع می شود. زانوبند های طبی مانعی برای وارد آمدن فشار بر روی زانوی آسیب دیده خواهد بود. |
تعویض مفصل | در حالتی که آب آوردن زانو بر اساس استئو آرتریت حاد باشد استفاده از پروتز های مصنوعی مفصل زانو را می توان گزینه بهتری برای درمان دانست که درد و ورم پیش آمده را کاهش دهد. |
آرتروسکوپی زانو | متخصص ارتوپد با استفاده از یک لوله منعطف که بر سر آن دوربین نصب شده است را به درون زانو وارد می کند که از همین روش بتواند صدمات وارده به غضروف را ترمیم کند. |
پیشگیری از آب آوردن زانو
بهترین ارتوپد شیراز دکتر حمید پردیس ، موارد زیر را در پیشگیری از عارضه آب آوردن زانو موثر می دانند :
• حفظ وزن مناسب
اضافه وزن میتواند فشار زیادی بر مفاصل زانو وارد کند و خطر آسیب و التهاب را افزایش دهد بنابراین یکی از راه کار های موثر در پیشگیری از بروز بسیاری از بیماری ها از جمله عارضه آب آوردن زانو ، داشتن رژیم غذایی سالم و وزن استاندارد است.
• تمرینات تقویتی
تقویت عضلات اطراف زانو ، به ویژه عضلات چهارسر ران و همسترینگ ، با تمریناتی مانند اسکات ، لانژ ، و تمرین با وزنه میتواند در پایداری و حمایت از زانو موثر باشد.
• تمرینات کششی
انجام تمرینات کششی منظم برای حفظ انعطافپذیری و کاهش سفتی عضلات و مفاصل بسیار مهم است. تمرینات یوگا و پیلاتس نیز میتوانند مفید باشند.
• استفاده از کفشهای مناسب
گاهی انتخاب های بسیار ساده مثل پوشیدن کفشهای مناسب و دارای پشتیبانی خوب میتواند فشار بر زانو ها را کاهش دهد و از آسیبهای احتمالی جلوگیری کند.
• اجتناب از فعالیتهای پرخطر
فعالیتهایی که فشار زیادی بر زانو ها وارد میکنند ، مانند دویدن روی سطوح سخت یا ورزشهای برخوردی ، باید با احتیاط انجام شوند. در صورت لزوم ، از محافظهای زانو یا تجهیزات ایمنی استفاده کنید.
• گرم کردن و سرد کردن
همیشه قبل از شروع ورزش یا فعالیتهای فیزیکی سنگین ، بدن خود را به طور کامل گرم کنید و پس از پایان فعالیتها، بدن را سرد کنید تا از آسیب جلوگیری کنید.
• کنترل بیماری های مزمن
بیماریهای مزمن مانند آرتریت روماتوئید، نقرس یا عفونتها میتوانند باعث افیوژن زانو شوند. مدیریت صحیح این شرایط با مشاوره پزشک و مصرف داروهای تجویز شده میتواند به پیشگیری از آب آوردن زانو کمک کند.
• استراحت کافی
در صورت احساس درد یا ناراحتی در زانو ، به خود استراحت دهید و از فعالیتهای فیزیکی سنگین خودداری کنید. استفاده از یخ و کمپرس میتواند به کاهش التهاب کمک کند.
پیشگیری از آب آوردن زانو به مراقبتهای منظم از زانو ، انجام تمرینات مناسب ، حفظ وزن سالم و کنترل بیماری های مزمن بستگی دارد. با رعایت این راهکارها میتوانید سلامت زانوهای خود را حفظ کرده و از مشکلات جدیتر جلوگیری کنید.
عوامل هشدار دهنده به آب آوردن زانو
سن : احتمال آب آوردن زانو اغلب در سنین بالای 50 سال رخ می دهد.
ورزش : اشخاصی که ورزش و فعالیت های پر فشار و تحرک را انجام می دهند بیشتر در معرض این خطر قرار می گیرند.
چاقی : اضافه وزن و چاقی احتمال التهاب و آب در زانو را بالا می برد.
آیا کشیدن آب زانو ضرر دارد؟
به فرایند کشیدن آب زانو آرتروسنتز می گوییم. هنگام خارج کردن آب زانو توسط پزشک با سرنگ ، به آزمایشگاه فرستاده می شود تا علت ایجاد درد و عفونت های آن مورد ارزیابی و بررسی قرار گیرد. خیلی از بیماران در زمان کشیدن آب زانو نگران هستند که این کار خطرناک بوده و ممکن است باعث ایجاد عواقب دردناک شود اما بدانید که اعمال این امر نه تنها برای تشخیص علل درد زانو بلکه برای درمان التهاب و تسکین درد زانو نیز بسیار ضروری و مهم می باشد. علاوه بر کشیدن آب زانو ، می توان از سی تی اسکن ، رادیوگرافی ، ام آر آی و همچنین نمونه برداری نیز استفاده کرد و در این صورت مشکل زانو را تشخیص داد تا پزشک حاذق در این صورت به انجام اقدامات مورد نیاز بپردازد.
آمپول آب آوردگی زانو
در واقع تزریق کورتیزن به تسکین درد زانو می انجامد که به درمان آب آوردن زانو نمی پردازد. با تزریق کورتیزون به زانو ، مسیر سیگنال های درد قطع شده و باعث کاهش درد می شود. بیمار پس از این تزریق تنها می تواند به مدت چند هفته فعالیت های روزمره خود را ادامه دهد ودر این زمان درد را کمتر حس کند. بسیاری از ورزشکاران حرفه ای برای ادامه فعالیت خود در حین تمرینات و مسابقات ، تزریق کورتیزون را در زانوهایشان انجام می دهند.
آیا آب زانو جذب می شود؟
اگر به آب آوردگی زانو دچار شده اید ، بی توجهی نکنید و آن را به حال خود رها نکنید ؛ بلکه به متخصص ارتوپد زانو مراجعه کنید تا درد زانو تشدید نشده و به ناتوانی حرکتی دچار نشوید.
دیدگاه خود را بنویسید