یکی از رایج ترین و متداول ترین ایرادات زانو ، صدمه به مینیسک می باشد که شامل کشیدگی و پارگی مینیسک زانو است. از آن جایی که این آسیب وارده شامل درجه بندی های متفاوت است به طور طبیعی می توان سطح متوسط و پایین را با استفاده از روش های درمان خانگی درمان کرد و نیازی به متد های جراحی و ورزشی نخواهد بود در نهایت با استفاده از فیزیوتراپی بازیابی را به اتمام رساند. یکسری فاکتورهای مهم مانند افزایش سن و انجام فعالیت های بدنی می تواند بر روند درمان این بیماری حائز اهمیت واقع شود. طبق فراگیری این عارضه در میان ورزشکاران دکتر حمید پردیس ، متخصص ارتوپد در شیراز ، در پی مطالعات انجام داده جهت بهترین رو.ش درمان برای این بیماری ؛ تصمیم بر آن شد که این متن را تهیه کرده که تمامی افراد بتوانند در ارتباط با این عارضه آگاهی کافی و لازم را داشته باشند.
پارگی مینیسک زانو چیست؟
یکی از متداول ترین و رایج ترین مشکلات وارد آمده به زانو است که منجر به پارگی مینیسک یا همان قطعه C شکل است که همچون بالشتک در میان استخوان ران و درشت نی واقع شده است و از جنس غضروف می باشد. بهتر است بدانید که در هر مفصل زانو دو عدد مینیسک وجود دارد.
برای درمان پارگی مینیسک زانو چه زمانی به دکتر باید مراجعه کرد؟
برای درمان پارگی مینیسک زانو بهتر است به بهترین متخصص ارتوپد مراجعه کنید. اگر شما احساس درد شدید، تورم یا قفلی در زانو دارید، یا اگر در حین حرکت نمی توانید زانوی خود را بیشتر بچرخانید، بهتر است بلافاصله به پزشک مراجعه کنید. دکتر ارتوپد می تواند شرایط را تشخیص دهد و برنامه درمانی مناسب برای شما را تعیین کند.
انواع پارگی مینیسک زانو
- پارگی کامل (کامل): در این حالت، کل ضخامت مینیسک می شکند و تمام طول آن آسیب می بیند.
- پارگی جزئی (نیمه کامل): در این نوع پارگی، فقط بخشی از ضخامت مینیسک دچار تغییر می شود.
- پارگی سطحی: در این حالت ، پارگی در لایه بیرونی تِنیس مینیسک رخ میدهد، در حالی که لایه داخلی آن سالم میماند.
- پارگی عمودی: در این نوع پارگی ، پارگی از راه طولی مینیسک اتفاق می افتد.
آیا پارگی مینیسک زانو با عوارض همراه است؟
پارگی مینیسک زانو یک آسیب جدی است و معمولاً با عوارض همراه است. این عارضه ممکن است منجر به درد شدید و تورم زانو شود. همچنین، می تواند منجر به محدودیت حرکت، استحکام ضعیف زانو، و حتی آسیب به بافت های مجاور مثل رباط ها و خراشیدگی کند. در صورت هر گونه شک و یا تردید در مورد پارگی مینیسک زانو، بهتر است به متخصص ارتوپد مراجعه کنید تا تشخیص دقیق و درمان مناسب را برای شما بر اساس وضعیت پیش آمده ارائه دهد.
علل پارگی مینیسک زانو
این عارضه عمدتا در فعالیت های ورزشی پر خطر همچون فوتبال ، کریکت ، اسکی و والیبال به وقوع می پیوندد. این نوع از صدمات ورزشی در مواقعی که فرد در حال دویدن است و به طور ناگهان به یک سو تغییر مسیر می دهد احتمال رخ دادن آن افزایش می یابد. به طور معمول این عارضه همراه با درد های زانو و آسیب رباط صلیبی پدید می آید. مینیسک زانو در اشخاص مسن تر ریسک پذیر تر است به خصوص اگر ورزشکار نیز باشند. طبق تحقیقات به عمل آمده نیمی از آن دسته از افراد که رنج سنی بالای 65 سال را دارند به این بیماری مبتلا می شوند.
علائم بیماری مینیسک زانو
- درد در زانو
- ورم
- در حین آسیب صدای ترق و تروق دادن زانو
- سخت شدن خم کردن زانو
- گیر کردن و یا قفل شدن زانو
تشخیص مینیسک زانو
در مواردی که نشانه های ذکر شده را تجربه کرده اید بهتر است در اسرع وقت به بهترین دکتر ارتوپد شیراز مراجعه کنید. با مراجعه به پزشک ، روند معاینه بالینی آغاز شده و موارد مورد نیاز مورد بررسی قرار می گیرند. در صورت نیاز می تواند از روش اشعه ایکس نیز استفاده کند که بتواند احتمال شکستگی را برطرف سازد. به توصیه متخصص می توان از روش MRI نیز بهره مند شد. به خاطر داشته باشید که دکتر برای اطمینان از روند تشخیص از روش های کمکی استفاده می کند که در نتیجه بتواند بر اساس مشاهدات دیده شده و موجود روند درمان را پیش گرفت.
پیشگیری از پارگی مینیسک زانو
- قوی نگه داشتن عضلات ران پا
- استفاده از کفش های مناسب و هم سایز پا
- در مواقع فعالیت های ورزشی بهتر است که ابتدا نرمش های گرم کردن را انجام دهید و در انتها نیز پروسه سرد کردن بدن را انجام دهید.
در تمرینات ورزشی هرگز طور ناگهانی شدت تمرینات را افزایش ندهید.
3 عامل موثر بر روند درمان
- تنوع پارگی
- موقعیت آن بر روی غضروف
- شدت پارگی
مهمترین پروسه های درمان
- استراحت کردن
- استفاده از کمپرس سرد
- متد جراحی
- برداشتن قسمت پاره شده
درمان پارگی مینیسک زانو
این بیماری دارای درجات خفیف تا متوسط است به عبارت بهتر یعنی بروز این پارگی در اشخاص با یکدیگر متفاوت است و می تواند این عارضه برای یک شخص خفیف و برای دیگری متوسط یا شدید رخ داده باشد. در مواردی که پارگی در سطح های پایین پدیدار شده است شخص می تواند براساس تشخیص و توصیه دکتر استراحت کند و بیماری با گذشت زمان بهبود یابد. و در نهایت به یک فیزیوتراپی ارجاع داده شوید که پروسه درمان این گروه را تکمیل کند. اما در آن دسته از کسانی شدت پارگی بیشتری را تجربه می کنند. بهتر است یک از دو روش جراحی یا ترمیم داخل به خارج را امتحان کرد.
- جراحی
اگر قسمت های زیادی از غضروف زانو و مینیسک نیز پاره شده باشند این امکان وجود دارد که برای بیرون آوردن آنان از بخش زانو نیاز به روش جراحی باشد. این پروسه کم تهاجم بوده و عمدتا به وسیله متد آرتروسکوپی صورت خواهد گرفت.
- ترمیم داخل به خارج مینیسک
در روش ارتروسکوپی یک تکنیک مفید و به صرفه وجود دارد به نام داخل به خارج ف در این متد با استفاده از یک تیوپ راهنمای منحنی به نام کانول ، به طور مستقیم دو عدد سوزن بلند به درون مینیسک وارد خواهد شد که با استفاده از برش ایجاد شده در قسمت پشت زانو بیرون کشیده می شود. در ادامه دو نخ متصل به سوزن ها در بیرون از لایه زانو جهت دوخته شدن پارگی مینیسک زانو به وجود آمده را به هم گره می خورند. قابل توجه است که این پروسه نتیجه مطلوبی را به همراه خواهد داشت.
شایان ذکر است که این فرآیند یک برش 5 الی 28 سانتی را جهت دسترسی به ترمیم پارگی به وجود آمده نیاز دارد. با پیشرفت علم و تکنولوژی در این زمینه می توان از روش آرتروسکوپی برای ترمیم و بهبود عارضه به وجود آمده استفاده کرد و دیگری نیازی به ایجاد برش بر روی زانو نخواهد بود. بعضی از این تکنیک ها شامل پیچ های بیولوژیکی است که پس از استفاده خود جذب هستند و منگنه قابل جذب در بدن هستند که در روش آنتروسکوپیک در درون مفصل ، مینیسک ، پارگی و حاشیه های محیطی قبال استفاده خواهند بود.
مراقبت های بعد از جراحی مینیسیک زانو
بعد از اقدام به جراحی جهت بهبود پارگی به وجود آمده ، مراقبت از آن لازم می باشد و حائز اهمیت است. به دلیل اینکه حتی بهترین ترمیم می تواند با بروز فشار وارده بافت ترمیم شده مینیسک را مجدد به پارگی دچار کند. در نتیجه محافظت کردن از آن بسیار مهم است. نقش بهبودی این است که مینیسک پاره شده تا موقع بهتر شدن و درمان قطعی بتواند ثابت و منسجم باقی بماند.
از این رو به مدت 3 الی 5 هفته بعد از جراحی زانو ، نباید هیچگونه وزنی را بر روی زانو تحمیل کرد. از طرفی گاهی احتمال دارد که بهترین متخصص ارتوپد شیراز به نسبت شرایط بیمار توصیه به انجام برخی تمرینات پزشکی را جهت تقویت زانو به فرد توصیه کند.
موقعی که تمرینات تحمل وزن آغاز می شود زانو به تدریج به طور فزاینده ای با یک برنامه درمان تحت نظر پزشک روند بازیابی خود را آغاز می کند. عمدتا دکتر برای مدت 2 الی 3 ماه تمرینات تحمل وزن را توصیه خواهد کرد. گفتنی است که برای شروع به دویدن و همچنین تمرینات پر تحرک تر نیازمند حداقل 3 الی 4 ماه بعد از روند درمان این بیماری می باشد.
این امر نیازمند دارا بودن قدرت و توانمند بودن زانو است در غیر اینصورت این کار به تعویق می افتد. طبق گفته های دکتر حمید پردیس دوره نقاهت بیماران پارگی مینیسک زانو کوتاه است و عمدتا 5 الی 7 روز نیازمند راه رفتن با عصا خواهند بود و بعد از آن به راحتی می توانند مجدد شروع به راه رفتن کنند.
بهره مند شدن از بریس جهت محافظت از زانو
- بریس جلوگیری کننده
- بریس عملکردی
- بریس بازسازی کننده
- زانوبند
نکته قابل ذکر این است که اگر این اتفاق برای شما در یک سمت رخ داده باشد و یا اگر به سبب مالش و اصطحکاک استخوان های ناشی از آرتروز ، نازکی و پارگی مینسیک رخ داده باشد شما نیز به یک بریس تخلیه کننده احتیاج دارید. اما اگر از هر دو طرف این پارگی اتفاق افتاده باشد احتمال بروز آرتروز بیشتر است و اگر این عارضه در هر دو سوی زانو به وجود آمده باشد به بریس رباط نیاز است.
دیدگاه خود را بنویسید