فیزیوتراپی یکی از بهترین انتخاب ها برای بهبود درد های مزمن و آسیب های فیزیکی به شمار می رود. با انجام این پروسه درمانی ، بدن شخص قوی تر می شود و می تواند با حس راحتی بیشتری اعضای بدن خود را حرکت بدهد. متدهای درمانی توصیه شده از سوی پزشک می تواند بسیار متنوع باشد و شامل ورزش درمانی، طب سوزنی، درمان دستی، الکتروتراپی یا حرکات کششی باشد. در مرکز درمانی دکتر حمید پردیس ، بهترین متخصص ارتوپدی شیراز ، ابتدا ایشان وضعیت فرد را کاملا مورد ارزیابی قرار می دهد و با توجه به شرایط و نوع عارضه برای شخص نحوه درمان را تدوین می کند.
شرایط افراد با یکدیگر متفاوت است و بایستی به طور جداگانه ای مورد بررسی قرار بگیرد و طبق بررسی ها به فرد برنامه درمان تعلق می گیرد. آیا میدانستید با استفاده یکسری از روش های فیزیک درمانی می توان از برخی جراحی ها پرهیز کرد؟ این روش تنها یک روش جایگزین برای درمان نیست. در برخی مواقع از رشته فیزیوتراپی به عنوان شیوه ای یاد می شود که بیماری ها را با جریان برق درمان می کند. یا مثلا بعضی افراد فکر می کنند این فرانید درمانی با ماساژ یکسان است. در صورتیکه اگر به معنای لغوی توجه کنیم ، فیزیکال تراپی از دو واژه فیزیک و تراپی تشکیل شده است که به معنای درمان ساخته شده است. این کلمه را می توان به دو نوع تفسیر کرد:
- استفاده قوانین فیزیک برای درمان
- درمان فیزیک بدن انسان
فیزیوتراپی چیست ؟
فیزیوتراپی یا به بیان ساده تر فیزیک درمانی یکی از تخصص های درمانی در حوزه سلامت به حساب می آید که به درمان مشکلات اسکلتی ، عضلانی و عصبی که عارضه حرکتی برای فرد در پی دارد را تحت درمان قرار می دهد. زمانی که یک حادثه و یا حتی عوارض یک اتفاق موجب درد و نقص جسمانی و حرکتی می شود ، می توان از کمک فیزیوتراپ استفاده کرد که با دانش و مهارت در این زمینه به هر فرد بسته به نوع عارضه کمک کند تا به بهبود و درمان قطعی برسد. در استفاده از روش مذکور ، کودکان و سالمندان و حتی ورزشکاران صرف نظر از اینکه در چه رنجی سنی هستند می توانند با انجام فعالیت های فیزیک درمانی که توسط بهترین دکتر متخصص ارتوپد شیراز برای عارضه فرد تجویز شده است به بهبود و درمان برسند.
فیزیوتراپیست کیست و چه کارهایی انجام می دهد ؟
شخصی است که با دانش بر علم های آناتومی ، فیزیولوژی ، حرکت شناسی و شناخت بیماری ها و عوارض ناشی ازآن ها می تواند به عنوان بهترین متخصص در حرکات بدن ، بهترین برنامه را به افراد آسیب دیده ارائه دهد. که شخص بیمار به اهداف زیر برسد:
- افزایش بیشتر عضلات
- تحمل بیشتر عضلات
- انعطاف بیشتر بدنی
- عملکرد بالا
فواید و کاربرد ها
مهمترین فایده فیزیک درمانی این است که شخص را به کیفیت بالاتری از زندگی می رساند. در نتیجه از فواید این روند درمانی هم افراد سالم و همچنین افرادی که به نحوی آسیب دیده اند می توانند بهرمند شوند.
کاهش یا بهبود درد : روش های ورزش درمانی و درمان دستی ، جا اندازی بافت های نرم و مفاصل همگی به کاسته شدن درد و بازیابی مجدد کارایی عضلات و مفاصل کمک می کنند.
اجتناب از انجام عمل جراحی : اگر فیزیوتراپی می تواند به فرد کمک کند که آسیب دیدگی خود را بهبود دهد و یا سبب تسکین درد شود به احتمال زیاد دیگر نیاز به انجام عمل جراحی نباشد.
بهتر شدن حرکت پذیری بدن : اگر فرد بیمار بدون در نظر داشتن سن شخص در مواردی همچون ایستادن ، راه رفتن یا حرکت کردن مشکل داشته باشد ، به کمک این درمان می تواند به بیمار کمک کند قابل توجه است که انجام تمرینات کششی و تقویتی به بازیابی توانایی حرکت دادن مفاصل کمک می کند.
کنترل دیابت و بیماری های عروقی : در کل می دانید که برای کنترل قند خون با یستی ورزش کنید. علاوه بر این افراد مبتلا به دیابت احتمال دارد که در پای خود مشکلات حسی داشته باشند.
بهبودی بعد از سکته مغزی : یکی از عوارض سکته مغزی از دست دادن بخشی از حس لامسه و کارایی حرکتی است. استفاده از متد فیزیوتراپی به تقویت مجدد قسمت های تضعیف شده در بدن می پردازد.
بهتر شدن آسیب های ورزشی : پزشک ها می دانند که هر کدام از ورزش ها چگونه موجب برخی از اسیب ها می شوند.
کنترل مشکلات فیزیکی مرتبط با پیری : با افزایش سن بیماری هایی همانند آرتروز یا پوکی استخوان به وجود می آید. بعضی از افراد مجبور به تعویض مفصل می شوند.
کنترل بیماری قلبی و ریوی : برنامه توانبخشی بیماران قلبی برای افرادی عملی می شود که سابقه سکته قلبی دارند و یا به تازگی عمل جراحی قلب انجام داده اند.
بهبود تعادل بدن و ممانعت از زمین خوردن : زمانی که شخص بخواهد تحت درمان فیزیوتراپی قرار بگیرد تمامی خطرات و ریسک های ممکن مورد بررسی قرار می گیرد. اگر مشکل عدم تعادل به سیستم گوش میانی بیمار مربوط باشد ، بهترین پزشک می تواند با انجام درمان هایی ، کارایی سیستم میانی گوش را به حالت عادی بازگرداند تا علائم سرگیجه از بین بروند.
چه زمانی برای فیزیوتراپی به متخصص ارتوپدی مراجعه می کنیم؟
دکتر ارتوپد با توجه به شرایط بیماری هر شخص ، جلساتی را جهت انجام این روند درمانی برای او مشخص می کند. به عنوان مثال برای افرادی که دچار سکته مغزی شده اند یک بازه زمانی طلایی وجود دارد که 3 الی 6 ماه است و فرد حتما باید در این بازه به متخصص مربوطه مراجعه کند. بهترین متخصص ارتوپدی شیراز در راستای این رویه درمانی کلا در حیطه های زیر به فعالیت می پردازد :
- بیماری های نورولوژی
- بیماری های قلبی و عروقی
- بیماری های روماتیسمی و پوستی
- بیماری های ارتوپدی و همچنین آسیب های ورزشی
- سوختگی
- سلامت زنان
از درمان با فیزیوتراپی چه انتظاری می توانم داشته باشم؟
فیزیوتراپی مربوط به رفع مشکل خاص بیمار است و به طور کلی موارد زیر را برای افراد به ارمغان می آورد که شامل :
- فیزیوتراپیست برای اطلاع از سابقه پزشکی مراجعه کننده ، سوالاتی را می پرسد.
- با توجه به پاسخ های بیمار ، شرایط فرد را بررسی می کند.
- در خصوص اهداف خاصی که دنبال می کند ، برنامه درمانی مناسبی را به ایشان ارائه می دهد.
- برنامه ورزشی و دستگاه های کمکی مورد نیازی را برای متقاضی تجویز می کند.
فیزیوتراپیست ها در چه مراکزی فعال هستند؟
فیزیوتراپیست ها در این مراکز فعالیت دارند که عبارتند از :
- بیمارستان ها
- کلینیک ها
- مراکز توانبخشی
- مراکز پزشکی ورزشی
- مطب های پزشکی خصوصی
- دفاتر شخصی
- خانه های سالمندان
اقدامات قبل از فیزیوتراپی
- معاینه کامل و فیزیکی بیمار از جمله سوابق پزشکی و انجام برخی تست ها همچون شیوه راه رفتن و انعطاف پذیری و حجم عضلانی
- پیش بینی روند درمان
- دریافت برنامه درمان طب فیزیکی بر پایه ارزیابی های پزشک و تشخیص وی
- دریافت توصیه هایی به بیمار و مراقبت از خویش
روش های درمانی در فیزیوتراپی کدامند ؟
- تمرینات
اولین و مهمترین روش های درمانی فیزیوتراپی ، تمرین درمانی است. پزشک ارتوپد تمرین هایی را برای انجام در خانه به بیمار آموزش می دهد. این تمرینات ممکن است شامل موارد زیر باشد:
تمرین های هوازی کم فشار : موجب افزایش ضربان قلب شخص می شود اما درعین حال فشار زیادی به مفاصل بدن وارد نمی کند.
تمرینات قدرتی : در این تمرین ها ، فیزیوتراپ بر روی عضلات کمر و شکم و پهلو کار میکند.
ورزش هایی برای تسکین درد : این حرکت ها دقیقا قسمت هایی از بدن را مورد هدف قرار می دهد که دردناک است یا منشا تمامی درد ها هستند و موجب قوی شدن و انعطاف بیشتر در این نواحی خواهند شد.
حرکت های کششی : انجام این حرکات از سری تمرینات فیزیوتراپی بایستی بسیار ملایم صورت بگیرند . پزشک باید ابتدا اطمینان حاصل کند که بدن بیمار به اندازه کافی گرم شده است. همچنین در حین انجام تمرینات عضلات و تاندون های خود را بیش از حد کش نمی آورد.
- درمان دستی
در این متد متخصص با کمک گرفتن و حرکت دادن دستان خود بر روی بدن بیمار ، بر روی عضلات و مفاصل بدن کار می کند.
- کمپرس سرد و گرم
دمای سرد موجب رفع التهاب و تورم می شود و دمای گرم سبب می شود که عضلات شل شوند و در نتیجه موجب می گردد عضله ها آزادانه تر حرکت کنند. هر دو کمپرس سرد و گرم در حین فیزیوتراپی دلیل بر تسکین درد می شوند.
- ماساژ
لمس نواحی اسیب دیده درد را به همراه دارد چه برسد به اینکه بخواهید ماساژ دهید اما بخه خاطر داشته باشید که دکتر با تجربه و مهارت بالا و احتیاط بیش از حد ماساژ را به گونه ای انجام می دهد که سبب بهبودی و ایمن بودن می شود.
چرا به این روند درمانی احتیاج داریم ؟
عمدتا تعدادی خاص از افراد به فیزیوتراپی نیاز دارند. این عده خاص شامل:
- ورزشکاران
- کودکان دارای نقص
- افراد مسن
- افراد مبتلا به بیماری مزمن
- افراد دچار سرگیجه و مشکلات تعادلی
- افراد دچار سکته مغزی
آیا روش فیزیوتراپی واقعا تاثیر گذار است ؟
با توجه به درصد اختلال هر فرد دکتر فیزیوتراپ برنامه تدوین درمان آن شخص را به صورت اختصاصی و مخصوص به مشکلات بیمار نوشته و اجرا میکند این امر موجب میگردد تاثیر گذاری بیشتری را در نتیجه درمان و بهبودی عارضه محتمل را مشاهده کرد.
نکاتی در ارتباط با این روند درمانی :
- طول هر جلسه درمانی معمولا 30 الی 60 دقیقه به طول می انجامد.
- تعداد جلسات مورد نیاز در بیماران با یکدیگر بسیار متفاوت است
- تعداد جلسات به تشخیص نوع بیماری و شدت آسیب بیمار وابسته است.
- صدمات و بیماری های ستون فقرات
مزایای فیزیوتراپی بعد از جراحی
- تقویت قدرت عضلات و ماهیچه ها
- نابود کردن درد و سهل شدن تورم در نواحی بسیار حساس
- جلوگیری از لخته شدن خون
- زمینه های کاربردی فیزیوتراپی در بیماران بستری شده:
- کاهش زمان بستری
- کاسته شدن از عوارض عوارض بستری
برخی از آسیب های ستون فقرات که متخصص ارتوپد به کمک این روند درمانی می تواند آن را درمان کند :
- درد حاد در کمر به علت آسیب نخاعی
- درد مزمن در ناحیه کمر
- سیاتیک
- سندروم اختلال عملکرد لگن
- ناپایداری پایین کمر
سوالاتی که بهترین دکتر ارتوپد شیراز از شما در ارتباط با بیماریتان می پرسد. بهتر است تا آنجایی که ممکن است از جزئیات مطلع باشید :
- مشکل شما از کجا آغاز گردیده ؟
- آیا جراحت یا آسیبی دیده اید ؟
- چه چیزی درد را بدتر می کند ؟
- صدمات مربوط به گذشته است ؟
- آیا آزمایشات اشعه ایکس یا سایر اسکن ها بر روی شما صورت گرفته است ؟
آیا درمان فیزیوتراپی با درد همراه هستند ؟
این روش درمانی نباید دردناک باشد بلکه باید ایمن و بدون درد سپری شود. یکی از اهداف بیماران که به فیزیوتراپ مراجعه می کنند رهایی از درد است. اما از انجایی که طی اجرا حرکات فیزیوتراپی بیمار قسمت هایی از بدن را حرکت می دهد که دچار آسیب شده اند این تحرک برای بیمار چالش بر انگیز است .
درمان با فیزیوتراپی
انجام فعالیت های فیزیوتراپی عمدتا برای بیماران ارتوپد حائز اهمیت بسیاری می باشد. افرادی که به بیماری ستون فقرات ، ایرادات عضلانی اسکلتی مبتلا هستند بسیار مهم و کاربردی خواهد بود.
- فیزیوتراپی در بیماران نورولوژیک
مرتبط با افرادی که سیستم عصبی آنان دچار مشکل هستند را بیماران نورولوزیک می نامند در نتیجه این عارضه حرکت اندام های بدن دچار اختلال می شود. همانند بیماری های :
- MS
- پارکینسون
- سکته مغزی
- ضربه مغزی
- ضایعات نخاعی
- فیزیوتراپی برای بیماران قلبی و تنفسی
شاید تعجب کنید اما این حرکات اصلاحی و درمانی برای بیمار های تنفسی و قلبی نیز قادر است که مفید باشد. در ادامه به برخی مزایای این روش می پردازیم. عبارتند از :
- بهتر شدن ظرفیت ریه ها
- برطرف شدن ایرادات تنفسی
- بهبود وضعیت عضله های تنفسی
- توانبخشی برای قلب
- فیزیوتراپی برای بیماران روماتیسمی و پوستی
گروه دیگری از بیماران که می توانند از این روش درمانی بهره مند باشند به بیمار های روماتیسمی و پوستی هستند. در واقعبه گروهی از افراد که به بیماری خود ایمنی دچار شده اند گفته می شوند. در این نوع عارضه عمدتا مفصل ها را درگیر خواهد کرد ، هرچند می تواند بر دیگر اندام های بدن نیز موثر باشد و دچار درد و ناراحتی شوند. اما مهمترین نواحی مفاصل می باشد که در این نوع بیماری درگیر می شوند. شایان ذکر است که فیزیوتراپی برای برخی از بیماری های پوستی که حرکت فرد را محدود می کند همچون اسکلرودرمی ، می توان مورد استفاده قرار داد.
- فیزیوتراپی برای کف لگن
برای بهتر شدن وضعیت لگن نیز می توان از فیزیوتراپی نیز بهره مند شد. بیماری های که موجب اختلال در کف لگن می شوند. عبارتند از :
- بیماری های زنان
- بیماری های مردان
- مشکلات جنسی
- اختلال در کنترل ادرار
مسائل روانی عاطفی حاصل از فیزیوتراپی
فیزیوتراپی می تواند با تمرینات درمانی ، نه تنها فعالیت مناسب جسمانی را برای بیمار ایجاد کند ، بلکه عوارض جسمی آن را نیز کاهش داده و با ورود اطلاعات مناسب به مغز ، فعالیت ممکن ذهنی را به دست آورد. سالهاست که فیزیوتراپی در حوزه پزشکی در خصوص ارتباط با بهبود آسیب ها اهمیت والایی دارد. از این رو با برنامه های تمرینی خاص ، عضلات ضعیف ، تقویت شده و بیمار به عملکرد طبیعی خود باز می گردد. اگرچه متدهای فیزیوتراپی در خصوص درمان و کنترل بیماری های عضلانی مفیدند ، اما در بهبود ذهنی بیمار نیز نقشی اساسی ایفا می کنند که اغلب نادیده گرفته می شوند. شناسایی آثار روانی آسیبها برای اطمینان از جامع ترین مراقبت ها و روش های درمانی ، بسیار مهم است. با توجه به اینکه عارضه های مزمن عضلانی اسکلتی می توانند تا حدی منجر به ابتلای بیماران به افسردگی ، ترس یا اضطراب مرتبط با مشکلات شان باشد ، از این رو تشویق بیماران به تمیرینات بدنی مناسب ، انگیزه آن ها را بالا برده و در رفع مشکلاتشان تشویق می کند که از دیگر فواید فیزیوتراپی می باشد.
خواهرم ۴۲ سال داره .از بچگی حالت قوز پشت داشته اما نمیدونه که چند درجه هست یا کدوم نوعشه اما مشخصه و گودی کمر هم داره ..الان درد کمر و دردگردن .درد در ناحیه وسط پشت داره و عکس رادیولوژی که گرفته دکتر ارتوپد گفته که در قسمت وسط پشتش آرتروز هم داره..
البته ارتوپد خیلی رفته اما اصلا بهش پوشیدن برس کمر یا چیز دیگه ای و نداده و گفته فایده نداره..
میخواستم بپرسم آیا الان اگه اقدام کنه امکان داره که درمان بشه با پوشیدن برس کمر ..یا چه راهی داره برای درمانش..
ممنون از شما
حتما اگه شيراز هستين تشريف بيارين مطب