درد در ناحیه کمر و گردن که موجب ایجاد اختلال در فعالیت های روزمره می شود. امکان دارد ، جهت درمان و بهبود به جراحی نیاز داشته باشد. لامینکتومی متدی از جراحی است که در آن جراح قسمتی یا تمام استخوان لامینا ، مهره ستون فقرات را بیرون می آورد. این کار باعث می شود فشار وارد شده بر نخاع یا ریشه های عصبی که امکان دارد بر اثر صدمه های به وجود آمده بخاطر فتق دیسک ، باریک شدن کانال نخاع یا تومور پدید آمده است را کمتر کند. این روش به صلاح دید دکتر حمید پردیس ، یکی از بهترین متخصصان ارتوپد در شیراز ، در صورت عدم کارایی دیگر روش های درمانی ، در نظر گرفته خواهد شد. این روش برای تسکین کانال نخاعی و درمان تنگی یا باریک شدن کانال نخاعی عمل می کند.

 

لامینکتومی - دکتر حمید پردیس

 

چرا امکان دارد به لامینکتومی نیاز داشته باشید ؟

درد به وجود آمده در ناحیه کمر و گردن ممکن است از خفیف ، کسل کننده و آزار دهنده تا مداوم ، شدید و ناتوان کننده حالات متفاوتی داشته باشد. درد در ستون فقرات امکان دارد قدرت راه رفتن و عملکرد فرد را تحت تاثر قرار دهد و به عبارتی محدود کننده باشد. این روش ، برای کاهش فشار به اعصاب نخاعی ، درمان مشکل دیسک یا برداشتن تومور از ستون فقرات انجام می شود. از رایج ترین علل این روش درمانی ، فتق دیسک در ستون فقرات است. درد احتمال دارد به علت صدمه یا پارگی دیسک جا به جا شده باشد و یا حتی آسیب دیده باشد. در مواقعی که دیسک به اعصاب نخاعی فشار وارد می کند ، موجب درد شده و در برخی مواقع بی حسی یا ضعف را به وجود می آورد. بی حسی یا ضعف در بخش هایی از بدن که عصب مرتبط آن ها درگیر هستند ، مانند دست ها یا پاها ، احساس می شود. در مقاله سیاتیک مطالعه کردید که شایعترین نشانه فتق دیسک ، سیاتیک است. این عارضه ، یک درد شدید و شلیک کننده در امتداد عصب سیاتیک است که از باسن تا ران و پایین پشت ساق پا ادامه دارد. اگر دیگر روش های درمانی موثر نباشد ، جراحی به روش لامینکتومی می تواند یک انتخاب مفید باشد. بعضی از درمان های پزشکی برای درد امکان دارد حاوی موارد زیر باشد :

  • تغییر در فعالیت
  • داروهایی مانند شل کننده عضلات ، ضد التهابی و تسکین دهنده ها
  • آمپول های تزریقی در ستون فقرات
  • توانبخشی بدنی و فیزیوتراپی یا هر دو
  • کاردرمانی
  • کاهش وزن
  • ترک سیگار

لامینکتومی عمدتا برای درد کمر و گردن مورد استفاده قرار می گیرد که بعد از درمان همچنان ادامه دارد ، یا در مواردی مورد استفاده قرار می گیرد که درد به همراه نشانه های آسیب عصبی مانند بی حسی یا ضعف در بازوها یا پاها پدید می آید. عمدتا با از دست دادن کنترل روده ها یا مثانه در اثر فشار وارد شده به گردن یا ستون فقرات کمر نیز به روش جراحی نیاز است.

تنگی کانال نخاعی چیست ؟

یک عارضه تحلیل کننده است که به تدریج و گذر زمان پدید می آید. منظور از این عارضه به شرح زیر است :

  • تنگ شدن کانال ریشه اعصاب و ستون فقرات است
  • بزرگ شدن مفاصل است
  • ضخیم شدن و سفت شدن رباط ها می باشد.
  • رشد بیش از حد استخوان و زائده های استخوانی است.

دلایل تنگی کانال نخاعی شامل چه مواردی است ؟

با روند رو به افزایش سن و رسیدن به دوران پیری ، استخوان ها دستخوش تغییر در راستای تحلیل شدن هستند. این تغییرات ، از علائم طبیعی بروز پیری هستند. استئوآرتیت ، یکی از علل رایج در بیماری تنگی کانال نخاعی محسوب می شود. دیسک محافظ بین مهره ها به تدریج خشک می شوند و رو به تحلیل هستند. حجم استخوان ها رو به کم شدن می روند ، زائده های استخوانی شروع به شکل گیری می کنند و مفاصل به دلیل وجود فشار و تنش بزرگتر می شوند. این عارضه پیش امده امروزه با روش لامینکتومی به ساده ترین روش درمان می شود.

علائم تنگی کانال نخاعی شامل چه مواردی است ؟

این نشانه ها و علامت ها به تدریج و با شروع درد تدریجی پدید می آیند. در برخی مواقع ، درد حاصل از این عارضه بر پایه آن بخش از کانال نخاعی که دچار آسیب دیدگی شده است به صورت درد مبهم یا درد شدید و تیر کشنده خود را نشان می دهد. امکان دارد درد موقتی باشد ، به صورت لحظه ای احساس شود ، یا تنها در زمانی بروز کند که فعالیت های جسمانی سخت انجام می دهند. گفتنی است که تنگی در کانال نخاعی در قسمت لومبر می تواند موجب پدید آمدن درد ، سوزن سوزن شدن یا بی حسی شود ، که عمدتا از ناحیه باسن آغاز و به پشت هر دو ران منتقل می شود و در بعضی مواقع ، هر دو ساق را در بر می گیرند که در این شرایط به این عارضه سیاتیک می گویند.

 

لامینکتومی - دکتر حمید پردیس

 

نحوه آماده شدن برای جراحی ؟

متخصص روند جراحی را برای شما تشریح می کند و به شما این فرصت را می دهد که اگر سوالی در راستای روند جراحی دارید مطرح نمائید که از این طریق مطمئن باشد فرد متقاضی کاملا با روند درمانی آشنایی دارد و هیچگونه ترس و واهمه ای از روند پروسه ندارد و با خیال راحت تن به عمل لامینکتومی می دهد. بعد از این کارها از شما تقاضا می شود که فرم رضایت نامه را امضا کنید ؛ به این معنا که شما با رضایت خود این روش را انجام می دهید. به یاد داشته باشید که همیشه فرم را کامل مطالعه کنید و اگر هر کدام از بند های ذکر شده را متوجه نشدید ، حتما سوال بپرسید. بایستی تمامی سوابق پزشکی خود را در اختیار دکتر قرار دهید و به صلاحدید متخصص ، یکسری آزمایش ها را جهت چکاپ کامل انجام دهید و پاسخ آن ها را به دکتر معالج خود ارائه دهید. به خاطر داشته باشید که هرگونه حساسیت دارویی و غذایی را به دکتر ارتوپد خوب شیراز ، خود اطلاع دهید ، حتی اگر به مواد بیهوشی و بی حسی حساسیت دارید نیز بازگو کنید و مسئله ای را پنهان نکنید. در صورتی که به بارداری خود شک دارید ، لطفا آزمایش های مربوطه را انجام دهید که خدای نکرده به شما و جنین آسیبی وارد نشود.

در طی لامینکتومی چه اتفاقی میافتد ؟

عموما روش مذکور ، به بستری در بیمارستان نیاز دارد ، در نتیجه پروسه سرپایی نیست و به مراقبت نیاز دارد ، البته این عمل بسته به شرایط هر شخص و اقدامات متخصص متفاوت است. احتمال دارد در هر دو حالت ، بیهشوی یا بی حسی موضعی اجرا شود و یا حتی در حالت بی حسی نخاعی جراحی را انجام دهند که هوشیار هستید. نگران نباشید در حالتی که از روش بی حسی در نقطه نخاع استفاده شود ، هیچ حسی از کمر به پایین نخواهید داشت.

نتایج حاصل از جراحی به چه صورت است ؟

عمل مذکور برای رفع فشار از روی اعصاب نخاعی ، یک جراحی موفقیت آمیز است به صورتی که حدود هفتاد درصد از بیماران ، کاهش پا درد داشته اند ، و در نتیجه سطح فعالیت جسمانی آن ها به طرز قابل توجهی بهبود یافته است و می توانند به طور طبیعی به انجام فعالیت های روز مره خود رسیدگی کنند. مدت اقامت در بیمارستان بعد از اتمام پروسه کم است و در قیاس با جراحی باز ، بیمار درد کمتری را احساس خواهد کرد و به تسکین دهنده های کمتری نیاز دارد. به خاطر داشته باشید ، انجام منظم و مرتب فعالیت های پزشکی و فیزیوتراپی بر نتیجه لامینکتومی بسیار موثر است و باعث می شود که نتیجه بهتری از عمل را دریافت کنید.

عوارض لامینکتومی

مانند هر روش جراحی ، در لامینکتومی نیز امکان دارد عوارضی به وجود بیاید. در صورتی که پروسه توسط فرد متخصص و با تجربه انجام نشود ، طبیعتا این درصد نادر از احتمال بروز این عوارض به میزان بالاتری می رسد. بعضی از این عارضه ها عبارتند از :

  • خونریزی
  • عفونت
  • لخته شدن خون در پاها یا ریه ها
  • صدمه به نخاع یا ریشه عصب
  • عارضه های مواد بیهوشی یا بی حسی

مراقبت های بعد از جراحی لامینکتومی

بعد از جراحی لامینکتومی که برای از بین بردن فشار اضافی بر روی نخاع اعصاب انجام می شود ، یکسری مراقبت‌های خاصی نیاز است که باید به طور کامل با راهنمایی پزشک و فیزیوتراپیست شما انجام شود. در زیر ، به برخی ازمهم ترین نکات و مراقبت‌های بعد از جراحی لامینکتومی اشاره خواهیم کرد:

نحوه نشستن و خوابیدن بعد از لامینکتومی.

پس از انجام این پروسه درمانی ، بهتر است در چند هفته ابتدایی بعد از عمل ، از نشستن بر روی صندلی‌های مرتفع و بر تخت برای جلوگیری از فشارهای اضافی پرهیز کنید.
برای خوابیدن ، معمولاً توصیه می‌شود از یک بالشتک زیر گردن و یک بالشتک برای حمایت از منطقه پشت استفاده کنید و به جای خوابیدن بر روی شکم ، بر روی کناره‌های چپ یا راست بخوابید.

مقدار حرکت و نوع ورزش.

در ابتدا ، بهتر است مقدار حرکت و ورزش‌های خفیف و ملایم مانند پیاده ‌روی کوتاه و تمرینات تنفسی را انجام دهید.
از ورزش ‌هایی که فشار زیادی بر روی منطقه جراحی و استخوانهای فقرات اعمال می‌ کنند ، پرهیز کنید. این حرکات ، شامل ورزش ‌هایی مانند قرار دادن وزن بر روی پشت و شکم ، تمرین های برخوردی و ورزش‌ های سنگین مانند وزنه ‌برداری و فوتبال می شود.

زمان شروع ورزش.

زمان شروع ورزش بعد از جراحی لامینکتومی به شرایط عمومی و جسمی شما و نظر و توصیه ‌های پزشک و فیزیوتراپیست شما بستگی دارد. اغلب توصیه می ‌شود که به تدریج و با توجه به بهبود و تحمل بدن ، ورزش‌های خفیف را شروع کنید و سپس به مرور به ورزش‌ های متوسط و سنگین‌ تر برسید.

زمان شروع فیزیوتراپی.

شروع فیزیوتراپی پس از جراحی لامینکتومی به نظر و توصیه پزشک و فیزیوتراپیست شما بستگی دارد. اغلب در چند هفته اول بعد از جراحی ، فیزیوتراپی به صورت ملایم و با تمرکز بر روی تقویت عضلات ، افزایش محدودیت حرکتی و کاهش درد و التهاب صورت می ‌پذیرد.
به هر حال ، برای رعایت بهتر مراقبت ‌ها و بهبودی پس از جراحی لامینکتومی ، باید توصیه‌ ها و دستورالعمل‌ های دقیق و اختصاصی پزشک و فیزیوتراپیست خود را رعایت کنید. همچنین ، در صورت وجود هر گونه سوال یا نگرانی ، باید به متخصص ارتوپد خود مراجعه کرده و نظر و راهنمایی او را دریافت کنید.

توانبخشی بعد از عمل

متخصص پس از اتمام پروسه از بیمار تقاضا می کند ، هفت الی ده روز بعد مجدد به یکی از بهترین دکتر ارتوپد شیراز مراجعه کند که روند التیام بخیه ها مشاهده شود که عوارضی بعد از عمل وی را تهدید نمی کند. اگر از بخیه های جراحی استفاده شده باشد ، عمدتا در همین بازه زمانی آن ها را می کشد. جراح از شخص می خواهد پس از چهار الی هشت هفته مجددا مراجعه کند که در معاینات روند بهبود را به طور کامل پیگیری کند.

روند بهبود در منزل بعد از عمل لامینکتومی چگونه میگذرد

  • به خاطر داشته باشید که تا مدتی بهتر است از خم شدن بپرهیزید ، در نتیجه وسایل را در سطحی به بلندی لگن و دو شانه قرار دهید که دسترسی آسان تری به آن ها داشته باشید.
  • در مدت یک تا دو هفته پس از عمل رانندگی نکنید و از شخص دیگری برای رانندگی کردن کمک بگیرید.
  • در روتین روزمره خود پیاده روی های کوتاه قرار دهید که این کار بسیار در روند بهبودی به شما کمک خواهد کرد.
  • با بهبودی امکان دارد این احساس را داشته باشید که برای برقراری رابطه جنسی آمادگی دارید ، اما بایستی در این رابطه حالتی را انتخاب کنید که کمترین فشار را به پشت شما وارد می کند.
  • فیزیوتراپی را مکررا زیر نظر یک متخصص انجام دهید