به تجمع و رسوب شدن کلسیم در ناحیه پاشنه پا که سبب بیرون زدگی استخوان در نواحی تحتانی پاشنه پا می شود را خار پاشنه یا التهاب فاشیای کف پا می گویند. عمدتا این عارضه تا حدود دو سانتی متر می تواند رشد کند و بزرگ شود. این عارضه در بین عموم مردم به خار در پاشنه شناخته شده است و کمتر کسی آن را با اسم التهاب فاشیا می شناسد. التهاب به ناحیه چسبیده شدن یک لایه بافت نرم به استخوان پاشنه پا است. بافت نرم این قسمت از بدن فاشیا نامیده می شود ، همچون یک لایه تمام عضله های کف پا را پوشش می دهد. اشخاصی که اضافه وزن دارند عمدتا به این عارضه دچار می شوند. به گفته دکتر حمید پردیس ، بهترین متخصص ارتوپد شیراز ، علت بروز این عارضه در فرد هرگز به طور ناگهانی نبوده و عمدتا به صورت مداوم و با تدریج رشد می کند و موجب درد و ایجاد حس ناراحتی در شخص را شروع می کند.
خار پاشنه چیست ؟
این عارضه همواره به علت فشار مستقیم عضلات و رباط ها در طولانی مدت پدیدار می شود. این احتمال وجود دارد که در قسمتی از پاشنه پا که درد را تجربه می کنید ، در تست رادیوگرافی استخوانی را مشاهده کنید که ارتباطی میان بزرگی و شدت درد وجود نخواهد داشت. حتی در برخی از حالت برداشتن این زائده پدید آمده در کف پا موجب درمان و بهبود کامل نخواهد شد.
خار پاشنه راه های درمانی همانند ، فیزیوتراپی ، تزریق های موضعی و ضد التهابی خواهد بود که در مواردی که التهاب فاشیا عود کرده باشد این موارد با چندین بار تکرار به نتیجه دلخواه خواهد رسید. یکی از فاکتور های تاثیر گذار در آسانی روند فوق ، کاهش وزن است که بسیار به درمان شما کمک خواهد کرد. از این لحاظ که همواره نتیجه جراحی مناسب با این عارضه نیست همواره تزریق های پی در پی و همچنین فیزیوتراپی بهترین راهکار درمانی است.
علت پدید آمدن التهاب فاشیا چیست ؟
همانطور که در مقدمه مقاله مطالعه کردید موقعی این زائده به وجود می آید که کلسیم در این قسمت رسوب کرده باشد. این پروسه در طول مدت زمان و به علت های بسیاری پدید می آید. عمدتا نیز به سبب فشار های وارده از سوی عضلات و تاندون ها ، کشیدگی عضله های موجود در کف پا و تخریب غشای استخوان پاشنه بروز می یابد. افرادی که در ورزش هایی مانند دو به صورت حرفه ای فعالیت دارند عمدتا دچار این عارضه می شوند. حالاتی که سبب پدید آمدن این بیماری در شخص می شود عبارتند از :
- فشارهای بیش از حد بر کف پا
- راه رفتن های نامناسب
- دویدن و پریدن بر روی سطح های صاف
- استفاده از کفش های غیر استاندارد
- اضافه وزن و چاقی
- دیابت
- ایستادن های طولانی
- انجام فعالیت های بدنی در بازه زمانی طولانی
نشانه های وجود خار پاشنه :
التهاب فاشیا در بسیاری از موارد بدون علامت بوده و فرد از ابتدا متوجه بروز این عارضه نخواهد شد. در بعضی از مواقع حضور این زائده در کف پا با درد مزمن و متناوب را به دنبال دارد . این احساس ناراحتی عمدتا در مواقع راه رفتن ، دویدن و ایستادن بیشتر خود را نمایان می کند. در واقع علت درد ، پاشنه پا نیست بلکه آسیب وارده به بافت نرمی است که پوشش دهنده عضله های تحتانی کف پا هستند ؛ به وجود می آید. درد در این قسمت احساس های متفاوتی را در افراد پدید می آورد.
به طور مثال خیلی از آن ها این حس ناراحتی را شباهت می دهند به وارد شدن سوزن به کف پا در اشخاصی که به خار پاشنه دچار هستند عمدتا در اوایل صبح که فرد می خواهد راه رفتن را شروع کند درد به نسبت قبل بسیار است و تشدید پیدا می کند. در ساعات باقی مانده روز درد کم می شود و به حالت ذوق ذوق کردن تبدیل می شود.
تشخیص این عارضه در فرد :
همانطور که گفته شد ، وجود التهاب فاشیا عمدتا بدون درد است و این بدان معناست که فرد دیرتر متوجه این حالت می گردد که به بهترین متخصص ارتوپد شیراز مراجعه کند. زائده به وجود آمده عمدتا با چشم غیر مسلح قابل دیدن نیست و باید توسط آزمایش های مانند رادیوگرافی که توسط بهترین متخصص ارتوپد تجویز شده است ، بهره ببرید.
درمان غیر جراحی :
روش اولیه درمان این عارضه در فرد تغییر سبک و روش زندگی او می باشد. زیرا اشتباه رفتن مسیر زندگی همواره سبب به وجود آمدن از این قبیل عارضه ها در شخص خواهد شد. شایان ذکر است که خار پاشنه همیشه با استراحت بهبود نمی یابد و در واقع پس از استراحت زمانی که شخص می خواهد پای خود را بر روی زمین بگذارد درد بیشتری را محتمل می شود. دقت داشته باشید که بروز درد و به طول انجامیدن آن بیش از یک ماه شد ف بهتر است که به یک متخصص ارتوپد مراجعه کنید.
انجام برخی از فعالیت های زیر نیز می تواند درد را تا اندازه بسیاری بهبود بخشید عبارتند از :
- انجام حرکت های کششی در ناحیه پا
- استفاده از کفش های استاندارد و مناسب سایز و اندازه پا
- فیزیوتراپی
- در موقع خواب از پاپوش های مخصوص این عارضه استفاده کنید.
کاهش درد :
در صورت بروز درد در این عارضه می توان از مسکن های همانند استامینوفن نیز استفاده کرد که به تحمل درد بسیار کمک می کند. دیگر متد ف استفاده از کمپرس های یخ و سرد است که روزی یکبار و به مدت پانزده دقیقه است که سبب تسکین درد و همچنین کنترل درد را در پی دارد. دقت داشته باشید که کمپرس های گرم عمدتا برای درد های مفصل ها و عضلات کاربرد بیشتری دارند.
انجام عمل جراحی :
عموما بیشتر موارد شامل خار پاشنه بدون عمل جراحی بهبود می یابند. اما اگر بعد از گذشت 9 الی 12 ماه ، نشانه های بیماری همچنان پیدا بود و همچنین درد این زائده کاهش نیافت با توجه به صلاحدید متخصص ارتوپد عمل جراحی در راستای تسکین درد و بهتر شدن شرایط تحرک مورد استفاده قرار می گیرد.
نکات الزامی بعد از جراحی :
رعایت نکات گفته شده توسط پزشک بسیار مهم است و فرد موظف به رعایت تمامی موارد گفته شده توسط دکتر حمید پردیس ، بهترین متخصص ارتوپد شیراز است زیرا نتیجه این رعایت کردن ها به صلاح خود شخص و تسریع در روند درمان وی می باشد.
استراحت ، بهره بردن از کمپرس سرد ، بعد از عمل کردن کف پا جهت درمان خار پاشنه بهتر است که پاها را بالاتر از بدن قرار دهید. دقت داشته باشید که در برخی موارد فرد بیمار بعد از اتمام روند نیازمند استفاده کردن از عصا ، باند و پاپوش های طبی مناسب شرایط وی است.
عوارض جراحی :
عارضه های پس از روند عمل های جراحی در واقع واکنش بدن به تغییرات اعمال شده است که در بعضی بیشتر و برخی دیگر کمترین عوارض را در پی دارد. بنابراین با مشاهده هر عارضه ای واهمه و ترس به خود راه ندهید زیرا این حالت پدید آمده بعد از گذشت مدتی به طور کامل بهبود می یابند و به شرایط اولیه باز می گردد.
جراحی پاشنه پا ، بایستی توسط متخصص ارتوپد صورت بگیرد که در موقع انجام آن کمترین عارضه را به دنبال داشته باشد. در این نوع از پروسه جهت بهبود و درمان زائده رخ داده شده در پاشنه پا ، می توان درد های پی در پی و مکرر عصب ، درد کف پا ، گرفتگی این عضو از بدن ، نا پایداری در حرکت و بی حسی دائمی در ناحیه تحت درمان می توان اشاره کرد.
پیشگیری از بروز زائده خار پاشنه پا :
طبیعتا می دانید که استفاده از کفش های نامناسب با سایز و اندازه پا شما می تواند عواقبی را در پی داشته باشد ، در نتیجه در عارضه های که در قسمت پا پدید می آید با پوشیدن کفش های مناسب و طبی می توانید از بروز این گونه از عارضه ها پیشگیری کرد. به گفته دکتر حمید پردیس ، بهترین متخصص ارتوپد استفاده از کفش ها و پاپوش های کاملا تخت و صاف را کنار بگذارید زیرا این موارد احتمال بروز التهاب فاشیا را بیشتر می کند.
دیدگاه خود را بنویسید